Skip to main content
informatikajog

Nyáron tesz javaslatot a Bizottság az új adatvédelmi szabályokra

Szerző: 2011. február 1.No Comments

„Az európai állampolgárok személyes adatainak biztonságára hívta fel a figyelmet az Európai Bizottság január 28-án, pénteken, az Adatvédelem Napján. A testület szerint ez jó alkalom arra, hogy az uniós polgárok megértsék, mekkora veszélynek teszik ki magukat, amikor akár hivatali ügyintézéskor, akár egy magánszolgáltatás igénybe vételekor, akár internetezés közben adatokat adnak meg idegeneknek.

A Bizottság szerint a legegyszerűbb művelet miatt is számos országon keresztül áramolhatnak az adataink. Példája szerint előfordulhat, hogy egy állampolgár Nagy-Britanniában feltölt egy fotót egy német gyártmányú, de Indiában működtetett szoftverrel, amely egy lengyelországi szerveren tárolja majd el a képet, azt pedig Spanyolországban megnyitja egy olasz állampolgár. Az elmúlt években jelentősen felgyorsult információáramlással magyarázta az Európai Bizottság az európai adatvédelmi szabályok felülvizsgálatát.

A testület november 4-én indított konzultációt a tizenöt évvel ezelőtt született adatvédelmi irányelv módosításának lehetséges irányairól. Neelie Kroes digitális politikáért felelős biztos azt mondta, „Az 1995-ös uniós jogszabály jól vizsgázott. Nem kell nyugdíjazni, hiszen az alapelvei és céljai még most is érvényesek, de a technika rohamos fejlődésével a modern kor követelményeihez kell igazítani”. A konzultáció lezárult, de annak eredményét egyelőre nem közölte Brüsszel. A Bizottság a begyűjtött vélemények alapján a nyáron áll elő a módosítási javaslattal.”

Forrás:
Nyáron tesz javaslatot a Bizottság az új adatvédelmi szabályokra, Bruxinfo, 2011. január 28.