Skip to main content
közigazgatás: magyar

Kiút a hivatali útvesztőkből

Szerző: 2011. február 1.No Comments

„A hatékonyabb, eredményesebb és az ügyfelek számára sokkal kedvezőbb szolgáltatás érdekében elvégzett integráció meghagyja a szakmai önállóságot – jellemzi egy mondatban az új szervezet lényegét dr. Teschmayer Gábor, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal közelmúltban kinevezett főigazgatója.

Mit várnak az új hivatali szerkezeti formától?

Dr. Teschmayer Gábor: Átláthatóbb, költséghatékonyabb intézményrendszert és ennek olcsóbb működtetését. Egységes irányítás mellett jelentős megtakarításokat lehet elérni, míg az egységes elvárások mentén folytatott képzések, továbbképzések a magasabb szakmai színvonalon működő kormánytisztviselői kar kiépítését szolgálják. Mindezek végső soron az állampolgárok számára élvezhető előnyökben öltenek testet: cél, hogy az ügyfelek oldaláról nézve a jövőben egyszerűsödjön az ügyintézés, rövidülni fognak reményeink szerint az egyes ügyekben az ügyintézésre fordított időkeretek és humánusabb, ügyfélcentrikusabb lesz az ügyintézés. Azt szeretnénk, hogy ne tévedjenek el az emberek a bürokrácia világában, ne küldözgessék őket egyik helyről a másikra.

Hogyan jellemezhető a kormányhivatali munkamegosztás?

Dr. Teschmayer Gábor: Az új felállás egy osztott irányítási mechanizmussal bír: a kormányhivatal törzshivatala – a korábbi közigazgatási hivatal bázisán – a szakmai feladatok mellett funkcionális igazgatási feladatokat is ellát. Ezen belül egységes lesz a költségvetési gazdálkodás, a humánerőforrás gazdálkodás, kommunikáció, jogi és peres eljárási képviselet, a nemzetközi kapcsolatok kezelése, valamint az informatikai integráció is megvalósul. Emellett azonban a 14 integrált szakigazgatási szerv szakmai irányítását a szakmai felettes ágazati szervük látja majd el a jövőben is. A kormányhivatal törzshivatalának kormánytisztviselői valamint a szakigazgatási szervek vezetői felett a munkáltatói jogkört a kormánymegbízott gyakorolja. A szakigazgatási szervek kormánytisztviselői és munkavállalói vonatkozásában a munkáltatói jogkör az adott szakigazgatási szerv vezetőjét illeti meg.”

Forrás:
Kiút a hivatali útvesztőkből, Szabolcs Online, 2011. február 1.