Skip to main content
közigazgatási informatika

Kiemelt témánk: Hogyan lehet az informatikai ráfordítások segítségével csökkenteni a szervezeti működés költségeit?

Szerző: 2011. február 28.március 20th, 2011No Comments

Első rész

Előfeltevésünk a stratégiai tervezés számára: 2011 végére világszerte a kormányzati szervezetek legalább 30 százaléka költségcsökkentő kezdeményezéseket fog megvalósítani, hogy az informatikai költségeket legalább 20 százalékkal csökkentsék.

Mi szól mellette?

  • a könnyebben megvalósítható racionalizálásnak már kimerült a lehetősége;
  • költségvetési krízis;
  • a kormányzati szolgáltatások nyújtásának alternatív modelljei érettebbek, használhatóbbak lettek.

Mi szól ellene?

  • az alkalmazott vezetési módszerek fejlettsége nem elégséges ahhoz, hogy a radikális költségcsökkentés lehetséges előnyeit valóban élvezni lehessen;
  • a kormányzati vezetőket a hatalmuk érdekli, a kockázatos lépésektől óvakodnak;
  • a szállítók és a nyílt forráskódú közösségek nem lesznek képesek az alternatív szolgáltatásnyújtás modelljeit kidolgozni.

Vajon a radikális költségcsökkentés hosszútávú jelenség-e?

A nyugati kormányzati szervezetek már néhány költségcsökkentési időszakon átestek az utóbbi években. Ezek nagyjából 10-15 százalékkal csökkentették a költségeket. A kedvezőtlen gazdasági helyzet viszont arra kényszeríti a kormányzatokat, hogy új utakat keressenek a költségek csökkentésére. Az újabb kezdeményezéseknek már radikálisabbaknak, néha egyenesen drasztikusnak kell lenniük.

Idáig alkalmazott módszerek:
virtualizáció (tárolóhely, szerver), szerződések újratárgyalása, kevesebb szerződéses munkaerő, hardverek lecserélésének elhalasztása, automatizált szoftverelosztás.

A radikális költségcsökkentés eszközei:
nagyon kockázatos projektumok leállítása, informatikai felhő, közösségek és állampolgárok bevonása a szolgáltatásnyújtásba, szolgáltatási csatornák megszüntetése, megfelelő költségstruktúra és számlázási mechanizmus kialakítása a tényleges használat alapján (informatikai erőforrások használata), az e-kormányzati kezdeményezésekből származó érték felülvizsgálata, távmunka növelése és az alkalmazottak újító kezdeményezéseinek jutalmazása.

Forrás:
How Governments Invest in IT to Reduce Administrative Costs, Massimiliano Claps, Gartner Symposium/ITxpo 2010, 2010. november 8-11.
A kutatással felmerülő további kérdéseivel forduljon a Gartner magyarországi képviseletéhez: Gémesi Rita