Skip to main content
közigazgatás: magyar

Európai dokumentumok az egészségügyi adatok bizalmas kezeléséről

Szerző: 2011. február 27.No Comments

„Az Európai Bizottság 2003-2006 között támogatta a EuroSOCAP FP6 keretprogram egyik projektjét, amely egy az egészségügyi adatok bizalmas kezelésére vonatkozó európai szabvány létrehozását tűzte ki célul.
A projektben 20 ország számos elismert etikai szakembere, orvosok, jogászok vettek részt. Számba vették azokat azokat az európai jogi eszközöket, amelyeket az egészségügyi személyes adatok kezelésekor alkalmazni kell minden tagállamnak. A munka eredményeként létrejött egy 50 oldalas szabvány és egy rövid útmutató, amely vázlatosan összefoglalja a fő téziseket.

A résztvevő országok képviselői vállalták, hogy a saját nemzeti nyelvükre lefordítják a dokumentumokat és terjesztik saját hazájukban. Sokáig nem volt magyar verzió – de aztán 2006-ban megismerkedtem a projekt koordinátorával és elvállaltam a fordítást. Ez átfutott két-három lektoron is, majd kikerült a projekt weboldalára. 2009-ben a projekt weboldala megszűnt, és eltűntek a dokumentumok. Azonban én eltettem őket. Most felfrissítettem a munkámat – és a nyers szövegváltozatot színes PDF-re alakítottam át. Az eredeti angol verzió is letölthető és mellettük a magyar fordítás az EU Dokumentumok közül.

Az Európai szabvány egészségügyi szakemberek számára az ellátás során tanúsítandó bizalmas adatkezelésről és az Európai útmutató egészségügyi szakemberek számára az ellátás során tanúsítandó bizalmas adatkezelésről egy holdbéli tájat mutat, olyat, amit Magyarországon senki még elképzelni sem tud. Ugyanis az orvosi adatkezelés jogalapjának az önkéntes beleegyezést tartja.
A nemzetközi orvosi etika alapelve az, hogy az orvosi titoktartás kötelességének megtörésére két lehetséges ok van:

  • súlyos bűncselekmény megelőzése
  • más személy életfontosságú érdeke

Semmi más. A magyar valóság az, hogy itt nincs titoktartás, a törvény negyven esetben veszi el erőszakkal a bizalmas adatokat az érintettektől, gyakorlatilag a teljes államigazgatás combig áll a bizalmas személyes adatokban.”

Források:
Az EuroSOCAP FP6 projekt, Dr. Alexin Zoltán, Tisztességes Adatkezelés, 2010