Skip to main content
közigazgatás: magyar

Csak engedéllyel kapnának hitelt az önkormányzatok

Szerző: 2011. március 8.No Comments

„Csakis a Nemzetgazdasági Minisztérium engedélyével vehetnének fel hitelt az önkormányzatok a Széll Kálmán-terv szerint.
A hitelkorlát kérdése még az önállóságnál is égetőbb téma.

Zongor Gábor a hitelfelvétel minisztériumi engedélyhez kötését elfogadhatatlannak tartja. Arra hívta fel a figyelmet: a probléma nem is feltétlen aktuális, ha a kormány így fogalmazza meg, mert a legtöbb önkormányzat hitelhiányban szenved, nincs szükség állami korlátozásra, mert a bankok nem adnak nekik hitelt.

Az önkormányzati szövetségek már korábban kérték, hogy a helyhatóságok könyvvizsgálatát helyezzék át az Állami Számvevőszékhez, ne az önkormányzatok végezzék azt el saját köreiken belül – ezt a tervet most is elegendőnek tartják.
A kötelező engedélyhez kötés azonban kiszámíthatatlan következményekkel járna a TÖOSZ-főtitkár szerint, aki az európai önkormányzatisági elvekkel is ellentétesnek tartja az elképzelést. Dancsó József annyival kommentálta a tervet: részletes ötletekkel a kormány még nem kereste a kisvárosi szövetséget, de két-három héten belülre várják a konkrétumokat.
Az önkormányzatok hitelállománya tavaly haladta meg először az 1000 milliárd forintot, az 1017 milliárdos összeg több mint 200 milliárddal magasabb az egy évvel korábbi adatnál. Ennél is súlyosabb problémát jelent azonban az, hogy sok helyen fejlesztések helyett működési kiadásokra fordították ezt a pénzt, s lassan eljött az idő a hitelek visszafizetésére. Elhangzottak olyan kormányzati ötletek, hogy az oktatást és az egészségügyet átvenné az állam az önkormányzatoktól, több pénzügyi kérdésben pedig vagy a kormányhivatalok, vagy a később létrehozandó járások döntenének a települések helyett, arról azonban nincs információ, ebben az esetben mennyivel kevesebb forráshoz jutnának az önkormányzatok. ”

Forrás:
Csak engedéllyel kapnának hitelt az önkormányzatok, Világgazdaság, 2011. március 8.