Skip to main content
közigazgatási informatika

Spórolnak a választási adatbázison

Szerző: 2011. március 21.No Comments

„Az 1990-es választásoktól napjainkig minden érdemi információ megtalálható a választástörténeti adatbázisban, illetve csak megtalálható volt: a 2010-es önkormányzati választások adatcsomagját ugyanis már nem töltötték fel. Az információs bázist egy korábbi hivatalvezetői döntés alapján alakították ki, a kapcsolódó költségeket pedig a mindenkori választási költségvetésből fedezték.

Dr. Sári Miklós, az Országos Választási Iroda vezetője lapunknak megerősítette: a tavalyi önkormányzati választásokkor valóban nem töltötték fel az adatbázist a költségek csökkentése érdekében. Így tizenegymillió forintot spóroltak.

Karácsony Gergely LMP-s parlamenti képviselő, a Medián korábbi kutatási vezetője lapunknak azt mondta: „nem könnyezi meg” a választástörténeti oldal frissítésének elmaradását, mivel amúgy sem a legjobb struktúrában közölte az adatokat. A politikus szerint „szerencsésebb országokban” a választási szervek nem csak az adatok közzétételét tartják fontosnak, de nemzeti választáskutatási programok keretében évtizedeken átívelő vizsgálatokat is végeznek a választási viselkedés megismerése érdekében. Karácsony szerint pénzhiányra könnyű hivatkozni, de többmilliárdos költségű választások esetén ezek az összegek igazán nevetségesnek tűnnek.”

Forrás:
Spórolnak a választási adatbázison, Népszabadság, 2011. március 21.