Skip to main content
közigazgatási informatika

A technika ördögei és az észt elektronikus szavazás

Szerző: 2011. április 25.augusztus 11th, 2011No Comments

Ismert dolog, hogy az észt információs társadalom fejlettsége az észt országmarketing egyik meghatározó témája. Ennek keretében sokat olvashattunk a világon páratlan elektronikus személyazonosításról, valamint az ezen alapuló elektronikus szavazási rendszerről, mint követendő példákról. A gyakorlat nem teljesen igazolta vissza a magabiztos állításokat.

A március elején megtartott választások alkalmával a következő problémák léptek fel:
A szavazás napján este, az előzetes eredmények mutatása közben, a választási bizottság webhelye másfél órára elérhetetlenné vált. A választási bizottság elnöke szerint az a tény, hogy egy olyan műszakilag egyszerű feladatot, mint az eredmények bemutatása egy webhely segítségével, sem sikerült megoldani, az egész elektronikus szavazási rendszer megbízhatóságát és hitelességét is kétségessé teheti. Ráadásul ez egy ismétlődő hiba, mert már 2009-ben is előfordult.

Böngésző problémák jelentkeztek három esetben a szavazás során, amikor a szavazni kívánók nem láthatták a választható jelöltek listáját. Ennek ellenére szavazatukat le tudták adni az Interneten keresztül.

Egy egyetemista a szavazáshoz használt szoftver nyilvános próbája során letöltött változatot átvizsgálva súlyos hibát talált. Állítása szerint egy megfelelő vírussal meghamisítható az eredmény, egy adott jelöltre leadott szavazat megsemmisíthető, bár a külső szemlélő számára ez nem tűnne fel, mert a rendszer azt jelezné, hogy a leadott szavazatot rendben továbbították a központi rendszer számára. Hangsúlyozandó, hogy az állítás nem az volt, hogy tényleges csalás történt, hanem az, hogy a csalás lehetősége a rendszer hibájából fennáll. A rendszer tervezője elismerte a problémát, de nem tartotta valós veszélynek a megvalósítás nehézségei, illetve az ellenőrzés kiterjedt volta miatt.
Mindezek pontosan a szavazási rendszer működéséhez alapvetően szükséges bizalmat ássák alá, megkérdőjelezve azt az állítást, hogy az elektronikus szavazási rendszer eléri (vagy meg is haladja) a papírra alapozott szavazások megbízhatóságának szintjét.

Forrás:
Electoral Committee Chief Apologizes for Website Collapse, ERR News, 2011. március 7.
Student Finds Flaw in E-Voting, Seeks Nullification of Result, ERR News, 2011. március 10.
E-Voting Architect Stands by His Creation, ERR News, 2011. március 11.