Skip to main content
közigazgatás: magyar

A kormányablakok nem felelnek meg az egyenlő esélyű hozzáférés követelményeinek

Szerző: 2011. április 29.No Comments

„A Magyar Antidiszkriminációs Közhasznú Alapítvány (MADA) önkéntesekből álló akadálymentes kommandójának helyszíni szemléjén kiderült, hogy a januárban megnyílt kormányablakok nem felelnek meg az egyenlő esélyű hozzáférés követelményeinek, pedig az állami és önkormányzati feladatellátást biztosító közszolgáltatások akadálymentesítésének határideje 2010. december 31-én lejárt.

A MADA elnöke, dr. Nagy Marianna ezért levélben fordult a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumhoz (KIM), és egyben felajánlotta, hogy javaslatokat tesznek a szükséges intézkedések megtételére. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter levelében biztosította az elnök asszonyt, hogy nyitott a konzultációra. „A jövőben integrált ügyfélszolgálati irodák teljes rendszerének kialakítása során természetesen figyelmet fordítunk a komplex akadálymentesítés biztosítására minden új helyszínen” – írja.

A szervezet azonban szeretné, ha nemcsak az újonnan megnyíló, hanem a már megnyílt kormányablakoknál is megvalósulnának az egyenlő esélyű hozzáférés követelményei. „A kormányablakok kialakítása részben uniós pénzek felhasználásával történt és történik. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget már megkerestem ebben az ügyben, és így bukkantam arra a joghézagra, ami alapján, ma Magyarországon semmi nem akadályozza meg, hogy egy új közszolgáltatás, mint a kormányablak-rendszer, úgy nyíljon meg, hogy nem felel meg az egyenlő esélyű hozzáférés követelményeinek. Úgy tűnik, hogy ebben az ügyben Brüsszel lesz a következő állomás” – fejtette ki véleményét a Közelkép Hírügynökségnek Nagy Marianna.”

Forrás:
A kormányablakok nem felelnek meg az egyenlő esélyű hozzáférés követelményeinek, Csapó Borbála, Közelkép Hírügynökség, 2011. április 19.