Skip to main content
közigazgatás: magyar

Navracsics: a közigazgatásban társadalmi költséget kell mérni

Szerző: 2011. április 29.No Comments

„…Navracsics Tibor kifejtette: az államnak könnyen elérhetőnek kell lenni a polgárok számára, ezért hozzák létre 2013 január elsejétől a járásokat és az arra épülő ügyfélfogadási rendszert. Az államnak udvariasnak is kell lennie, mert az államigazgatás kultúrája mintaadó egy országon belül, de professzionálisnak is kell lennie, ezért építik ki a kormánytisztviselők új előmeneteli, képzési rendszerét, amely kiszámíthatóságot is jelent majd. Közölte: az 1983-ban megszüntetett járásokhoz hasonló, de annál kisebb területű, a mostani kistérségekkel nagyjából azonos méretű közigazgatási egységek jönnek létre. A közigazgatási reform elindítása után pedig a kormányhivatalok megyei és járási szinten újabb feladatokkal is bővülhetnek.

Navracsics Tibor a zalai kormányhivatal állománygyűlése után Rigó Csaba kormánymegbízott, Manniger Jenő megyegyűlési elnök és Gyutai Csaba polgármester társaságában megtekintette a zalaegerszegi Kossuth utcában lévő kormányablakot. A látogatás végeztével tartott sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva arról beszélt, hogy most folyik a leendő járások határainak kijelölése. Településszociológiai, igazgatásszervezési, közlekedési és településszervezési szempontokat is igyekeznek figyelembe venni, „hogy senki ne érezze magát vesztesnek”. Ha meglesz az előzetes járási beosztás, akkor is lesz még idő, arra, hogy ha az egyes települések akarják, átjelentkezhetnek másik járásba.

A járási kormányablakok szolgáltatásainak köre részben már megvan, mert a megyei kormányhivatalok alá rendelten fognak működni, de a még készülő önkormányzati törvény más feladatokat is adhat. A járási kormányablakok rendszere alapvetően az okmányirodai hálózatra fog épülni, azok továbbfejlesztésével – mondta még el a miniszterelnök-helyettes.”

Forrás:
Navracsics: a közigazgatásban társadalmi költséget kell mérni, HVG.hu, 2011. április 28.