távközlés

Átfogó hálózatmodernizáció előtt a Magyar Telekom

Szerző: 2011. május 2.No Comments

„A HWSW-nek az elmúlt napokban több megbízható iparági forrás is megerősítette, hogy átfogó hálózatmodernizációs munkálatokat indít rövidesen az ország legnagyobb távközlési vállalata, a Magyar Telekom. A többmilliárdos projekt elsődleges beszállítói partnere a hónapokig tartó tendereztetési eljárás eredményeként lapunk értesülései szerint a svéd Ericsson lesz, mely eddig is kiemelt beszállítónak számított, a mobilhálózat infrastruktúra-elemeinek a nagy részét mind rádiós, mind maghálózati oldalon a skandináv cégtől vásárolta a Magyar Telekom.

Bevált recept
A két vállalat további együttműködésének részleteit szerda délelőtt jelenti be a szolgáltató és a gyártó, a Magyar Telekom központjába összehívott sajtótájékoztatón a két cég felsővezetői mellett jelen lesz Dr. Fellegi Tamás, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium tárcavezetője is…a fejlesztés eredményeként a szolgáltató hálózata a jelenleginél lényegesen nagyobb adatáteresztő-képességgel bír majd, a modernebb eszközöknek köszönhetően ráadásul könnyebbé válik az olyan mobil adatátviteli technológiák jövőbeni bevezetése, mint az LTE. Az Ericsson a már jelenleg is üzemelő maghálózati elemekhez kapcsolódóan ehhez olyan, úgynevezett SingleRAN rendszerű bázisállomásokat biztosít majd, melyek mind a technológiai-, mind a frekvenciaallokációt illetően széleskörű konfigurációs lehetőségeket kínálnak.

Ezek a bázisállomások többek közt lehetővé teszik majd azt is, hogy a Magyar Telekom a jelenleg rendelkezésére álló 2100 MHz-es sáv mellett a 900 MHz-es frekvenciatartományban is nyújthasson UMTS-szolgáltatást. A vidéki területek szélessáv-lefedettségének éppen ez lehet az egyik kulcsa, hiszen ezzel gyakorlatilag minden olyan területen nyújthat 3G-s szolgáltatást a cég, ahol jelenleg kizárólag 2G-s lefedettsége van a hálózatnak. A frekvenciasáv adatcélú igénybevételének előzetes feltétele a jelenleg kihasználatlan E-GSM sáv megpályáztatása, mely régóta esedékes – Fellegi két hónapja hangsúlyozta, napokon, heteken belül kiírhatják a szükséges tendereket, pályázatokat, ez a folyamat azonban azóta húzódik (a minisztérium legutóbb a második negyedév végére ígérte a tender kiírását).”

Forrás:
Átfogó hálózatmodernizáció előtt a Magyar Telekom, Koi Tamás, HWSW.hu, 2011. május 2.