Skip to main content
közigazgatási informatika

Vetési Iván: „Bővül a KEK KH szerepköre”

Szerző: 2011. május 2.No Comments

„„Nagyon sok a szigetszerű rendszer, nemcsak a nyilvántartások esetében, hanem a közigazgatási folyamatok területén is” – nyilatkozta az infoter.eu-nak a kormányzati informatika még folyó konszolidációjának eddigi tapasztalatairól Vetési Iván, a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának, a KEK KH-nak az elnöke. A Mester Sándornak (infoter.eu) adott interjújában az elnök szólt a nemzeti egységes kártyarendszer előkészítéséről és az alkotmánnyal kapcsolatosan beérkezett kérdőívek feldolgozásáról is.

„Az infrastruktúra alapjai nagyrészt kiépültek, jól vagy rosszul, ezt nem tisztem értékelni, viszont alkalmazások, szolgáltatások nincsenek” – mondta a hivatal elnöke, kiemelve, hogy az egyik legfontosabb feladat az e-közigazgatási szolgáltatások számának a bővítése. „A KEK KH hatósági feladatai megmaradnak, tehát a nagy nyilvántartások vezetése és azok informatikai rendszereinek az üzemeltetése. Ehhez még kapunk feladatokat, mint például a kormányhivatalok informatikai rendszereinek a konszolidálása, integrálása, a kormányablakokhoz kapcsolódó informatikai rendszerek működtetése, az összkormányzati portál, a kormány.hu üzemeltetése és 2012. január 1-től pedig a cégnyilvántartás adatfeldolgozása” – mondta Vetési Iván, aki hangsúlyozta, hogy a KEK KH szerepköre bővül.

Kormányzati biztosként felügyeli a KEK KH elnöke a nemzet egységes kártyarendszer koncepciójának kidolgozását, egyúttal pedig vezeti azt a bizottságot, amelyet e rendszer kidolgozására a kormány 2010 végén hozott létre. A koncepció első változata elkészült, a bizottság tagjainak már elküldték, heteken belül elfogadják a koncepció fő elemeit, ezután következhet a megvalósíthatósági tanulmány. Várhatóan még idén e koncepció keretében meg is jelenik az első kézzel fogható eredmény, a kormánytisztviselői kártya.

Az alkotmánnyal kapcsolatos kérdőíveket a KEK KH dolgozta fel. Érdekesség, hogy a szöveges válaszokat beszkennelték és távmunkában tevékenykedő kismamáknak küldték el beírásra, és szoftveres megoldással készítették el az e válaszokban előforduló szavak felhőjét, amely kimutatja, mely szavak milyen gyakorisággal fordulnak elő a válaszokban.”

Forrás:
Vetési Iván: „Bővül a KEK KH szerepköre”, Infotér.eu, 2011. április 18.