Skip to main content
egészségügyközigazgatási informatika

Szócska: Papírvények helyett e-receptek jönnek

Szerző: 2011. május 11.No Comments

„Magyarországon a tervek szerint a közeljövőben bevezetik a papíralapú vényeket kiváltó elektronikus receptet – közölte Szócska Miklós az eHealth Week elnevezésű, az egészségügy informatikai fejlesztéséről kezdődött háromnapos budapesti konferencián.

Mint arról még februárban írtunk, a kormány által összerakott Digitális Megújulás nevű stratégiának része az e-egészségügyi rendszerek fejlesztése is. A részletes akciótervek a távmonitoring, az elektronikus kórlap, e-recept, e-tajkártya bevezetésével, illetve az említett eszközöket kezelő informatikai rendszerek kiépítését tűzték ki célul.

A kormány elektronikus ellátási rendszerének az állampolgári kártya lesz az alapja, ezen lesz rajta a tb-kártya is, ami jelenleg egy ócska papírlap. Fokozatosan állunk át elektronikus rendszerekre. 2012-ben a lakosság egészségi állapotát monitorozó rendszert akarják elindítani. 2013-ra négy olyan regionális kórházi rendszert akarnak kiépíteni, amelyekkel követhető a beteg életútja – más intézményekben milyen ellátást kapott, milyen műtétei voltak, milyen gyógyszereket szedett. A Digitális Megújulás stratégiájában a felhasználó által is elérhető elektronikus kórlap, valamint az elektronikus recept mellett nincs céldátum, és 2014-ben csak az intézmények felében lesz kártyaelfogadó eszköz a tervek szerint.

Szócska Miklós kedden azt nyilatkozta, hogy eddig Magyarországon nem voltak megfelelőek az egészségügyi munkaerő nyilvántartásai, nem lehetett követni, hogy eljutott-e szűrésre az állampolgár. Az ellátók nem tudták lehívni a különböző intézményekben készült MRI- (mágneses rezonancia), és CT- (komputertomográf)felvételeket, hanem új vizsgálatokat kellett elvégezni. Ezen is változtathat elektronikus egészségügy, az e-egészségügy fejlesztése.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy az egészségügyi ellátórendszer területi egyenlőtlenségeit szemléltető szakmai térkép (teljes nevén kapacitástérkép-tervező és monitoringkutató alkalmazás) is bizonyítja, hogyha elkezdik használni az adatokat, ez segítheti az egészségügy fenntarthatóbbá és hatékonyabbá tételét. Magyarországnak nagyon jó az adatgyűjtése – tette hozzá. Mint mondta, „ebből a szempontból vezetők vagyunk”

Szerkesztői megjegyzés: Vajon az adatvédelmi aggályokat hogyan fogják figyelembe venni? Érdemes megemlíteni azokat a tanulmányokat is, amelyek szerint az elektronikus kórlapot használó rendszerek teljesítménye messze nem esik egybe a tervezői ígéretekkel.
Forrás:
Szócska: Papírvények helyett e-receptek jönnek, HVG.hu/MTI,2011. május 10.