Skip to main content
távközlés

Több frekvenciasáv juthat a mobilkészülékeknek

Szerző: 2011. május 14.No Comments

„Az Európai Parlament nagy többséggel támogatta azokat a javaslatokat, amelyek felgyorsíthatják a mobilinternet elterjedését. A képviselők szerint azonban Európának bátrabbnak kell lennie, hogy vezető szerepet játszhasson a digitális technológiában.

A Bizottság tervei szerint 2013. január 1-jéig az uniós tagállamoknak a 800 MHz-es frekvenciasávot elérhetővé kell tenniük a vezeték nélküli szélessávú szolgáltatások számára. A Parlament elfogadott egy módosítást, amely lehetővé tenné a tagállamoknak, hogy 2015-ig vagy azt követően is haladékot kérjenek, amennyiben problémát okoz a határokon átnyúló frekvenciák koordinálása a szomszédos harmadik országokkal.

2013 után a Parlament azt szeretné, hogy a 1,5 GHz és 2,3 GHz sávokat is elérhető legyen a szélessávú mobilinternet számára, míg a mobilátvitel számára biztosított spektrumnak 2015-re el kell érnie legalább 1200 Mhz-et. Ezenkívül a Bizottságnak figyelemmel kell követnie a technológiai változásokat és a spektrumfelhasználás hatékonyságát, hogy fel tudja mérni a további frekvenciák (mint például a 700 MHz sáv) harmonizálásának szükségességét, hogy új felhasználók és szolgáltatások számára helyet biztosítsanak. A tagállamok illetékes miniszterei május 27-én tárgyalhatnak a jogalkotási javaslatról. A Parlament és a Tanács között még nincs megállapodás a végleges szövegtervezetről.”

Forrás:
Több frekvenciasáv juthat a mobilkészülékeknek, SG.hu, 2011. május 12.