Skip to main content
közigazgatás: magyar

Jövőre léphet életbe a köztisztviselők etikai kódexe

Szerző: 2011. május 15.No Comments

„Várhatóan a jövő évtől léphet hatályba a köztisztviselők új etikai kódexe, a tervek szerint akár el is bocsáthatják azokat, akik súlyosan megszegik az ebben foglaltakat – mondta az MTI-nek Rétvári Bence, a közigazgatási tárca parlamenti államtitkára.

Az etikai kódex tartalmazza majd mindazon magatartási normákat, amelyeket nem rögzít a törvény. A tisztviselői hivatás ellátásához az igazgatási hozzáértésen felül a tisztviselőnek a viselkedés, a magatartás általános normáit meghaladó követelményeknek is eleget kell tennie – mondta Rétvári. Az államtitkár szerint akár meg is válhatnak szakmai és etikai követelmények súlyos megszegőitől.

Az új szabályrendszer első változatai már megszülettek, a végleges szövegről a tervek szerint június közepén döntenek majd.

A parlamenti államtitkár elmondta még, hogy a kormány új teljesítményértékelési rendszert vezet be, amely a korábbinál jóval egyszerűbb lesz. A teljesítményértékelés a szakmai alkalmasság mércéje kíván lenni, aki ezen rendszeresen rosszul teljesít, az szintén felmenthetővé válhatna.

A tisztviselő érdekeit védő garancia, hogy az e jogcímen elrendelt felmentést munkaértékeléssel kell alátámasztani. A szakmai alkalmatlanság mostantól azonban csak valamilyen konkrét feladattal, illetve munkakörrel összefüggésben értelmezhető, nem általában a köztisztviselői pályával. A szakmai minősítést évente végzik majd el – mondta az államtitkár.”

Forrás:
Jövőre léphet életbe a köztisztviselők etikai kódexe, [origo]/MTI, 2011. május 15.