Skip to main content
közigazgatás: magyar

A megyerendszer csődje

Szerző: 2011. május 18.No Comments

„A megyék finanszírozási rendszere tarthatatlan, erre évekkel ezelőtt figyelmeztettek már. És mégsem történt mindeddig semmilyen igazán komoly reformlépés. Itt sem felejthetjük el a politikai szálat: a parlamenti választás mindennél fontosabb, az önkormányzati választásnál pedig szinte minden figyelem a polgármesterekre irányul. A megyék mintha elvesznének a kettő közt. Logikus a végeredmény: az állam és a városok vezetői is a megyékre hárítják, ami működésképtelen vagy nem finanszírozható. Az állam elvette a támogatást a megyéktől, a feladatok ott maradtak, s a városok is nekik adhatják át azokat az intézményeket, amelyeket maguktól nem tudnak fenntartani. A rendszer szinte automatikusan generálja az összeomlást.

Lassan eljutunk oda, ahonnan már nincs tovább. Nincs mese, ez most már vagy a központi büdzsén lesz érezhető, vagy azon, hogy megyei iskolákat, szociális intézményeket, kórházakat kezdenek bezárni. Iskolapéldája annak, mihez vezet, ha egyetlen döntéshozó sem meri felvállalni egy rossz rendszer rendbetételét.”

Szerkesztői megjegyzés:
Az önkormányzati rendszer eladósodottsága 2005 környékén kezdődött. A feladatok adottak, a rendelkezésre álló források mennyisége folyamatosan csökken. Ennek semmi köze az önkormányzati rendszerhez, annál inkább az ország költségvetéséhez.

Forrás:
A megyerendszer csődje, Sztojcsev Iván, Világgazdaság, 2011. május 18.