Skip to main content
közigazgatási informatika

Nyitrai: Kulcskérdés az informatikai biztonság

Szerző: 2011. május 27.No Comments

„A magyar elnökség által kiemelt témaként kezelt informatikai biztonság elengedhetetlen alkotóeleme a hatékony rendvédelemnek, élet- és vagyonmentésnek is – jelentette ki Nyitrai Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért felelős államtitkára a Tetra World Congress elnevezésű konferencia és kiállítás megnyitóján 2011. május 25-én, Budapesten.

Az informatikai biztonság kérdését a magyar elnökség kiemelten kezeli, ez volt a központi témája az Európai Unió érintett minisztereinek részvételével Balatonfüreden megrendezett Távközlési Miniszteri Konferenciának és a nemrégiben lebonyolított 112-es hívószámról tartott konferenciának is – hangsúlyozta az államtitkár.

Idén először rendezik meg közép-kelet-európai országban a főként védelmi szervezeteknél alkalmazott professzionális digitális mobilkommunikáció legnagyobb világrendezvényét, a Tetra World Congress elnevezésű konferenciát és kiállítást. A május 24-27. között a budapesti Hungexpon zajló eseményre a világ négyezer főrendőre, vezető tűzoltója, mentőse mellett a távközlési világcégek, az informatikai fejlesztésekben élen járó vállalatok képviselői is részt vesznek.

Az esemény megnyitóján Nyitrai Zsolt hangsúlyozta, hogy a biztonságos kommunikáció a terrorizmus és a különböző természeti katasztrófák árnyékában rendkívül fontos. A TETRA professzionális rádiókommunikációs szabvány és rendszer, melyet a kiemelten biztonságos, szigorúan titkosított kommunikációt igénylő szervezetek használnak világszerte. A 70 országban alkalmazott technológia leginkább készenléti szervek – tűzoltók, mentők, rendőrök – kommunikációját biztosítja, de kulcsfontosságú üzemek, közlekedési vállalatok munkáját is segíti. A TETRA sikerét bizonyítja, hogy az uniós szabvány mára a világ további négy kontinensén is elterjedt.

Nyitrai Zsolt kiemelte, a Magyarországon 5 éve alkalmazott, TETRA technológiára épülő Egységes Digitális Rádiórendszert tíz állami szervezet, a rendőrség, a tűzoltóságok és a mentők mellett többek közt a titkosszolgálatok, a büntetés-végrehajtás, a katasztrófavédelem, a vám- és pénzügyőrség és a honvédség használja, egymással is bármikor összekapcsolható virtuálisan különálló hálózatban.”

Forrás:
Nyitrai: Kulcskérdés az informatikai biztonság, OrientPress, 2011. május 25.