Skip to main content
közigazgatás: magyar

Darnózseli: Gesztornak lenni felelősség

Szerző: 2011. május 29.augusztus 11th, 2011No Comments

„Darnózseli képviselő-testülete a múltat idézve jövőbe látott, amikor évekkel korábban feladta önállóságát és társulási formában oldotta meg közigazgatási és közoktatási tevékenységét.
A darnózseli gesztorság alatt Kisbodak és Dunaremete társulásával működő körjegyzőség, iskola- és óvodatársulás kompromisszumokra, a „kis testvérek” tehermentesítésére épülő rendszer lett. Ez volt az ára Darnózseli fennmaradásának, mentőöve az iskola és a hivatal megtartásának.

A kialakított struktúra minőségét jelzi, hogy ma már egy hat településből álló körjegyzőségi hivatal működik a Közép-Szigetközben, amely Kisbodaktól Mecsérig látja el a közigazgatási tevékenységet. A települések összefogása, Darnózseli térségszervező hatása a közoktatásban is érvényesült. Ősztől Lipót és Hédervár községek is csatlakoznak a közoktatási intézményfenntartó társuláshoz, így Darnózseli gesztorsága alatt szerveződik, épül tovább Dunaremete, Hédervár, Kisbodak és Lipót közoktatása is – tájékoztatott dr. Tóth Zoltán körjegyző.

– Gesztornak lenni hatalmas felelősséggel jár. A csatlakozó, a társulásban részt vevő települések polgárai színvonalat, jövőbe mutató, egyben időálló struktúrát, rendet, átlátható rendszert kívánnak meg a székhely település igazgatásától. A gesztor névben ugyan primus inter pares, első az egyenlők között, a helyi vezetés álláspontja alapján azonban inkább támasza, segítője kíván lenni a környező településeknek, szolgálni kívánja az itt élő embereket.”

Forrás:
Darnózseli: Gesztornak lenni felelősség, kisalfold.hu, 2011. május 26.