közigazgatási informatika

Románia: nyílt forráskódot ahová csak lehet

Szerző: 2011. május 29.No Comments

„”Ajánlom a közintézmények számára a nyílt és szabad forráskódú szoftverek használatát, amilyen a Linux is – minden olyan esetben, ahol érett elemzés kimutatja, hogy ez a megfelelő megoldás” – jelentette ki Valerian Vreme, Románia kommunikációért és az információs társadalomért felelős minisztere. „Nem hozunk azonban olyan törvényt, amely kötelezővé teszi a romániai közintézmények számára a nyílt forráskódú szoftverek használatát” – tette hozzá a miniszter egy nyílt forráskódú szoftverekkel foglalkozó bukaresti konferencián.

Vreme elmondta, hogy miniszteri feladatai közé sorolja a nyílt forráskódú szoftverek negatív és pozitív vonzatainak bemutatását – mind a köz-, mind az üzleti szféra felé. A miniszter megnyugtatta a hallgatóságát, hogy „személyesen is járatos a nyílt forráskódú szoftverek terén”, így képes ellátni ezt a feladatot. A miniszter felhívta a romániai IT-piac nyílt forráskódú megoldásokban jártas szereplőit, hogy a közszféra számára releváns alkalmazásaikat tegyék hozzáférhetővé a januárban újraindított Országos Alkalmazáskönyvtárban (BNP – Biblioteca Naţională de Programe), amely a köz – és üzleti szférában használható alkalmazásokat listázza. A kormányzati „alkalmazásbolt” egyelőre csak az informálódást segíti, azáltal, hogy egy helyre gyűjti a szervezeti felhasználásra érdemes programokat és -csomagokat.

A BNP jelenleg mindössze 44 terméket tartalmaz 27 különböző forrásból. A statisztikák szerint az alkalmazások 24 különböző programozási nyelven, 25 különböző fejlesztői környezetben íródtak és 15-féle operációs rendszert igényelnek – a kormányzat által megcélzott gördülékeny interoperabilitás így egyelőre meglehetősen távolinak tűnik.”

Forrás:
Románia: nyílt forráskódot ahová csak lehet, Gálffy Csaba, HWSW, 2011. május 26