Skip to main content
gazdaságinformatikaközigazgatási informatikatársadalomtávközlés

A kormány szerint nemzeti ügy az infokommunikáció

Szerző: 2011. június 12.No Comments

„A kormány és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szerint az infokommunikáció nemzeti ügy.
A távközlés és az informatika átszövi mindenki életét, s ha egyetértés alakul ki az alapkérdésekben, akkor az hozzásegítheti az országot és a polgárokat a versenyképesség, illetve az esélyegyenlőség növeléséhez.
Nyitrai Zsolt a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációs államtitkárságának vezetője hétfőn a parlament gazdasági és informatika bizottság informatikai és távközlési albizottságának ülésén az elmúlt egy év munkájáról elmondta, már a ciklus elején sikerült megalkotni a stratégiát, a 2010-2014 közötti időszakra vonatkozó digitális megújulási cselekvési tervet, amelynek fő szereplői a polgárok, a vállalkozások és az állam. Hívószavai pedig az esélyegyenlőség, a versenyképesség növelése, s az olcsóbb és átláthatóbb állam.

A stratégia megvalósítása mellett fontos cél az is, hogy 2013-ig minden településen elérhetővé váljon a szélessáv, összhangban az unió digitális menetrendjével. Erre a kormány több mint 12 milliárd forintot különített el, s a célt a magyar vállalkozások bevonásával valósítja meg.

Egy újabb – régóta húzódó – eredményként az államtitkár elmondta, hamarosan kiírják értékesítésre a 900 megahertzes frekvenciát, ami megteremti egy negyedik mobilszolgáltató megjelenésének lehetőségét a piacon. A 900-assal együtt pedig az 1.800-as frekvencia is megnyílik a szupergyors (LTE) internet-szolgáltatás előtt.

Később egy ide vonatkozó kérdésre Nyitrai Zsolt elmondta: a piac dönti el, hogy lesz-e negyedik szolgáltató, a kormány ennek a lehetőségét, feltételeit teremti meg. Úgy vélte, egy újabb szolgáltató újabb árversenyt generál majd a piacon, az állam pedig a frekvenciák eladásával új bevételekre tehet szert.

Beszámolójában közölte, a kormány bevezette a sávos frekvencia-díjat, ami érdekeltté teszi a távközlési szolgáltatókat abban, hogy fejlesszék az infrastruktúrát, ellentétben a korábbi szabályozással. Kifejtette, az örökölt költségvetési nehézségek miatt a kormányzatnak be kellett vezetnie a távközlési különadót, amit a szolgáltatók megértettek, sőt, mindhárom nagy szolgáltató olyan nagyszabású fejlesztéseket jelentett be az elmúlt hónapokban, amelyek hosszú évekig szolgálják majd az ország infrastrukturális versenyképességét.

Nyitrai Zsolt elmondta, hamarosan módosítják az elektronikus hírközlésről szóló törvényt, mivel a 2003-as jogszabály már több ponton idejétmúlt. Középpontba kerül a polgár, a fogyasztóvédelem, illetve a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletével együttműködve megnyugtatóan rendeződik majd a mobilfizetés helyzete is. Az államtitkár elmondta, már sikerült tető alá hozni azt a megállapodást, ami a .hu domain nevek esetében két hétről egy-két napra csökkentette a regisztrációt.

A kormányzati infokummunikáció konszolidációjáról kifejtette, az állam újratárgyalt sok szerződést, aminek eredményeképpen 15 milliárd forintot spórolt meg. Kérdésre válaszolva hozzátette, a hálózatkonszolidáció célja a költségtakarékosság és a sávszélesség maximalizálása. Az állam ugyanis maga akarja kiszolgálni a saját szervezeteit, a lehető legolcsóbban és a legjobb feltételekkel. Elmondta azt is, a kormány megkezdte a nyílt forráskódú szoftverek tesztüzemmódját több állami cégnél és szervezetnél is, aminek az eredményét hamarosan összegzik – tette hozzá. Egy ezzel összefüggő kérdésre közölte, egyebek mellett a Nemzeti Adó és Vámhivatalban, a Magyar Fejlesztési Bankban, s az infokommunikációs államtitkárságon folynak nyílt forráskódú tesztek. Az államtitkárságon pedig létrejött egy munkacsoport, amelyik támogatja ezt a munkát. Egy újabb lépésként ősztől például nyílt forráskódú termékeket ingyen igényelhetnek az iskolák. Ahhoz azonban, hogy más területeken is elterjedjenek ezek a termékek egy szabványra is szükség lesz, ami a nyáron nagy valószínűséggel el is készül.

Egy újabb kérdésre válaszolva az államtitkár elmondta, a szélessávú fejlesztések 12 milliárdos keretösszegű vállalkozói pályázatai hamarosan megjelennek. Elmondta még továbbá, hogy az infokommunikációs kormányzat határozott lépéseket tesz az innováció támogatásáért, és az okos mérés, a gép-gép kommunikáció hazai elterjesztéséért.

Vasváriné Menyhárt Éva, a tárca helyettes államtitkára a meghallgatáson elmondta, az e-Magyarország pontok, illetve a mögöttük lévő hálózat értékes, és a kidolgozás alatt lévő közösségi tér program ad majd új tartalmat a rendszernek. A terv az, hogy a leszakadóban lévő csoportoknak, összesen mintegy 4 millió embernek az egyedi igényei alapján adjanak megoldást, mivel nincs nagy esély arra, hogy oktatás-képzéssel felzárkóztassák őket. Így például az idős embereknek egészségügyi, biztonsági szolgáltatásokat nyújtanak majd a tervek szerint anélkül, hogy meg kellene tanulniuk a számítógép kezelését. A munkába vállalkozásokat, helyi szervezeteket és az egyházakat is bevonják.”

Forrás:
Meghallgatás az Informatikai és Távközlési albizottságban: nemzeti ügy az infokommunikáció, nyitraizsolt.hu, 2011. június 6.