Skip to main content
informatikatávközlés

Jól sikerült az új internetcímek globális tesztje

Szerző: 2011. június 15.No Comments

„Az IPv6 az Internet Protocol version 6 rövidítése, ami az internetes címek rendszerének legújabb verziója. Az IPv6-os címzési rendszer az IPv4 helyébe lép idővel. Hogy pontosan mikor szorítja ki a nyolcvanas évek óta használt előző verziót, még nem lehet tudni.

Az IPv4-ről azért kell átállniuk az IPv6-ra hamarosan a szájtoknak, mert az internetes címek gyakorlatilag elfogytak az eddigi 32 bites rendszerben, ehelyett jönnek a közeljövőben a 128 bites, IPv6-os címek. A rendszer tervezői szerint biztonságosabb és megbízhatóbb lesz, mint az eddigi protokoll. Ugyanakkor nagyobb számokat kell kezelnie; mintha a postai irányítószámok ezentúl nem négy, hanem – mondjuk – nyolcjegyűek lennének. Ezáltal viszont mérhetetlenül több internetes cím jöhet létre az IPv4-hez képest, ami egyébként „csak” négymilliárd körüli cím kezelésére volt alkalmas.

A tesztátálláskor azonban viszonylag kicsi volt a forgalom, így sokak szerint a mostani teszt nem volt elegendő a nagyarányú átállás modellezésre. Jelenleg a három nagy internetes cég, a Facebook, a Yahoo, a Google próbálta ki, milyen lenne az átállás, és hozzájuk csatlakozott a különböző források szerint még 200-400 kisebb internetes cég.

A teszt során a Facebook egymillió felhasználót irányított át az IPv6-os címére, de nem nőtt meg a segélykérések száma az ügyfelekkel foglalkozó részlegükön. Ennek oka lehetett az is, hogy a felhasználók inkább egymással beszélték meg a problémákat, de sem kizárt, hogy még a hírekben szereplő fél óránál is rövidebb volt a fennakadás. A Google-nál 65 százalékkal ugrott meg az IPv6-os forgalom, de ez viszonylag alacsony bázisról történt.

A 24-órás tesztüzem után egyébként a legtöbb IP-cím újra az IPv4-es protokollra állt vissza. Ugyanakkor a jövőben számos gond lehet az IPv6-os és IPv4-es címek együttéléséből. Az átállás ugyanis fokozatosan fog végbemenni, és egy ideig mindkét rendszernek párhuzamosan kell működnie.”

Forrás:
Jól sikerült az új internetcímek globális tesztje, HVG.hu, 2011. június 10.