Skip to main content
közigazgatás: magyar

Nyilatkozatháború a Miniszterelnökség és az adatvédelmi biztos között

Szerző: 2011. június 15.No Comments

„Kemény nyilatkozatpárbaj alakult ki a Miniszterelnökség és a kormány szociális kérdőívét bíráló adatvédelmi biztos között. A kormány lényegében azzal vádolja a biztost, hogy posztjának közelgő megszüntetése miatt kötött bele a személyes adatokat is bekérő kérdőívbe. Az [origo] birtokába került dokumentumokból az derül ki, hogy a kormány futólag egyeztetett a biztossal a kérdőívről, személyes adatainkra azért van szüksége, hogy újabb kérdésekben kérje a válaszolók véleményét, de bizonytalan, hogy mire használná még azokat.

Hivatalos vizsgálattal keveri az egyeztetési folyamatot a miniszterelnök szóvivője az adatvédelmi biztos által az [origo]-nak megküldött dokumentumok szerint. A miniszterelnökség és Jóri András adatvédelmi biztos hivatala közötti nyilatkozatháború indult az után, hogy Jóri András bejelentette, az ombudsmani hivatal vizsgálata alapján a kormány által indított szociális konzultáció adatkezelésének számos eleme sérti a személyes adatok védelméhez fűződő jogokat.

Erre Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője úgy reagált, hogy „sajnos azt kell feltételeznünk, hogy Jóri úr most megjelentetett levelét személyes motivációk indokolják, az új alaptörvény ugyanis a jelenlegi négy ombudsman helyett egy ombudsmanról beszél, és jól láthatóan Jóri úr bizonytalan személyes karrierjét illetően”. Szijjártó azt is hozzátette, hogy a kormány áltál adatkezelőnek kijelölt Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának (KEK KH) vezetői több személyes egyeztetést folytattak az ombudsmannal, illetve munkatársaival, és azt is megjegyezte, hogy szerinte az egyeztetéseken egyszer sem hangzott el kifogás az ombudsman részéről a személyes adatok védelmével kapcsolatban.

Jóri András csupán egy május 5-ei alkalmat nevezett meg, amikor a kérdőív miatt találkozott a KEK KH vezetőjével, Szijjártó szerint azonban „a KEK KH vezetője és munkatársai összesen három alkalommal tájékoztatták az adatvédelmi biztost és kollégáit a szociális konzultáció kérdőívéről, annak megszemélyesítési módjáról, valamint a feldolgozás menetéről”.

Az [origo] megpróbálta feltérképezni, hogy ki és milyen formában egyeztetett a kormány által több millió embernek szétküldött, az adatvédelmi biztos szerint azonban jogsértő szociális konzultációs kérdőívvel kapcsolatban, mik a buktatói a konzultációs kérdőívnek és mit jelent a kormány „további közvetlen kapcsolattartásra” vonatkozó szándéka.”

Forrás:
[origo.hu], 2011. június 13.