Skip to main content
közigazgatás: magyar

Új egyetem képezheti a közszolgálat krémjét

Szerző: 2011. június 16.No Comments

„Jövő évtől a kormány bevezeti a közszolgálati életpályák összehangolt rendszerét. A Magyary Zoltán Program négy fő területre koncentrál: a szervezetfejlesztésre, a feladatok meghatározására, az eljárások és a személyzet területén történő előrelépésekre. A képzés fókuszában a Nemzeti Közszolgálati Egyetem lesz.
Rétvári Bence, közigazgatási államtitkár elmondta, hogy a lehető legalacsonyabb szintre kívánják vinni a döntéshozatali folyamatokat. Sok olyan kérdés, ami eddig kormányzati szinten dőlt el, most már a csúcsminisztériumoknál is eldőlhet. A második beavatkozási irány, hogy a feladatokhoz mérten valósítsák meg a személyzeti politikát. Ez jellemzi az eljárásokat is. Negyedrészt pedig személyzeti ügyekben is előrelépést kívánnak elérni; ami egyebek közt magában fogalja az életpálya felkínálását a pályakezdőknek.
A közigazgatási államtitkár elmondta, hogy a képzésekben már történt előrelépés; egyrészt kiiktatták a piaci szféra túlburjánzását. Ha valaki elvégez egy alapképzést, különböző szakirányokon folytathatja tanulmányait. Az a hosszú távú kormányzati törekvés, hogy a közigazgatás krémje majd a Nemzeti Közszolgálati Egyetemről kerüljenek ki.

Rétvári Bence beszélt arról is, hogy jövő nyáron létrehozzák a Nemzeti Egységes Kártyarendszert és 2013-tól megalakulnak a járási kormányhivatalok. A kártya kidolgozása főleg európai uniós forrásokból valósulhat meg. A tervek között szerepel egy egységes közszolgálati kártyarendszer kidolgozása is. A járási kormányhivatalok létrejöttének a célja az, hogy az állam a legkisebb területeken is közvetlenül el tudja érni. Ez a lakosságnak is kedvezőbb lesz, hiszen közelebb kerülnek az ügyintézési pontok a lakóhelyekhez. A járásokhoz nagyon sok önkormányzati feladat is át fog majd kerülni – tette hozzá az államtitkár.”

Forrás:
Új egyetem képezheti a közszolgálat krémjét, Gazdasági Rádió, 2011. június 16.