Skip to main content
közigazgatás: magyar

Péterfalvi: időszerű az adatvédelemről új jogszabályt alkotni

Szerző: 2011. június 18.No Comments

„Időszerű új jogszabályt alkotni a személyes adatok védelméhez és a közérdekű adatok nyilvánosságához fűződő alapjogok érvényesüléséről és ellenőrzéséről – jelentette ki Péterfalvi Attila, az Európai Unió alapjogi ügynökségének igazgatósági tagja pénteken Budapesten, egy nemzetközi adatvédelmi konferencián.

Az 1992-es adatvédelmi törvény „alkalmazásának mintegy két évtizedes tapasztalataira és az adatvédelmi biztosi intézmény másfél évtizedes működésének tapasztalataira alapítva időszerű a két alapjogról, az alapjogok érvényesüléséről, illetve ezek ellenőrzéséről új jogszabályt alkotni” – fogalmazott a volt adatvédelmi biztos, az Országgyűlési Biztosok Hivatalának hivatalvezetője a kétnapos konferenciát záró beszédében.

Péterfalvi Attila közlése szerint a várhatóan még a pénteki napon az Országgyűléshez benyújtott új szabályozás célja a személyes adatok védelmére és a közérdekű adatok megismerésére vonatkozó törvényi szabályok megújítása, az eddigi eredmények megőrzésével és a szabályok uniós követelményeknek megfelelő továbbfejlesztésével.

Mint mondta, az adatvédelmi biztosi intézmény működése során bebizonyosodott, hogy az 1992-ben ombudsmani típusú jogvédelmet választó magyar szabályozás által biztosított hatáskör és eszköztár már nem nyújt megfelelő mozgásteret és lehetőséget a jogsértések kivizsgálására és szankcionálására. Az ombudsmani rendszernél „lényegesen hatékonyabb” hatósági fellépésre van szükség – hangsúlyozta Péterfalvi Attila, hozzátéve, „így az ombudsmani intézmény helyett az új kihívásokkal szembenézni képes hatóságot kell kialakítani”.

Közlése szerint az új szabályozás létrehozza a független Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságot. Ez a hatóság akár tízmillió forintig terjedő bírságot is kiszabhat személyes adatok jogszerűtlen kezelése miatt – jegyezte meg. A tervezet az érintetteknek kiszámíthatóbb és hatékonyabb védelmet, az adatkezelők számára átláthatóbb és követhetőbb szabályokat, az állami szervek számára a hatékony és jogszerű működés kereteit biztosítja – mondta Péterfalvi Attila.”

Forrás:
Péterfalvi: időszerű az adatvédelemről új jogszabályt alkotni, HVG.hu, 2011. június 17.