Skip to main content
közigazgatás: magyar

Hende Csaba szervezeti kérdésekről és a közszolgálatról

Szerző: 2011. június 28.No Comments

„A tárcavezető kiemelte: az elmúlt egy év átvilágításainak célja a korrupció és az ahhoz vezető alkalmak, lehetőségek feltárása, megszüntetése volt. A működési mechanizmusok korrekciója is megtörtént, amely gátat vetett a célszerűtlenségeknek, az ésszerűtlenségeknek, a pazarlásnak. A vizsgálatok kiterjedtek a Honvédelmi Minisztériumra és háttérintézményeire. Hende Csaba hangsúlyozta: összesen negyvenöt feljelentés született az adott ügyekben, amelyek mintegy kétmilliárd forintnyi kárt okoztak a tárcának és a honvédségnek. Hozzátette, a bűncselekmények jellemzően hűtlen kezelés, csalás, bűncselekmény közbeszerzési eljárásban, illetve az ezek kapcsán elkövetett okirat-hamisítás voltak.

Hende Csaba az új humánstratégia kapcsán kijelentette: életpályamodellt fognak biztosítani a katonáknak a mindenkori követelmények és kompetenciák átlátható rendszerével, előrelépéssel a személyzetfejlesztés terén, illetve egyértelmű illetményrendszerrel. A képzésről szólva Hende Csaba kiemelte: a 2012. január 1-jétől működő egységes Nemzeti Közszolgálati Egyetem a közigazgatási, a belügyi és a honvédelmi tárca szoros felügyelete alatt álló, korlátozott autonómiájú intézményként működik majd, a karain folyó képzés vezetői képesség-központú lesz. A leendő tisztek alapképzésben, mesterképzésben, katonai vezetői képzésben, illetve katonai felsőfokú vezetői oktatásban részesülnek, amely egyben felkészíti őket „második karrierjükre”: további tanulással bárkinek lehetősége lesz, hogy más területen helyezkedjen el, miután befejezte katonai szolgálatát.

Hende Csaba megemlítette a külszolgálatot, a központi és helyi közigazgatás szerveit, illetve az állami közmunkaprogramokban való részvételt. Mint fogalmazott, ma Magyarországon becslések szerint mintegy hétszázezer munkaképes ember kénytelen segélyből élni. „A munka nem büntetés, ez ad méltóságot, emberhez méltó életet”, mondta a miniszter, majd rámutatott, hogy a kabinet segély helyett a közjó érdekében munkát kíván adni ezeknek a honfitársainknak. „A munkaalapú társadalomban sokaknak a közmunka ad majd megélhetést”, tette hozzá. Hangsúlyozta: a programok összehangolása olyan szervezeti képességeket kíván meg, amelyekkel ma Magyarországon leginkább a Magyar Honvédség rendelkezik.”

Forrás:
Katonadiplomaták előtt tartott előadást a miniszter, Draveczki-Ury Ádám, honvedelem.hu, 2011. június 28.