Skip to main content
művelődés

Bővül a Széchényi Könyvtár elektronikus katalógusa

Szerző: 2011. június 29.No Comments

„Az Európai Uniós TÁMOP pályázatnak köszönhetően az Országos Széchényi Könyvtár elektronikus katalógusában mintegy 15%-al több könyv érhető el 2011 tavaszától.

Ez 250 ezer katalóguscédula elektronikus feldolgozását jelenti. Az elkészült katalógus rekordok egyúttal azonnal megjelentek az országos közös katalógusban (MOKKA), amelynek fejlesztése szintén ezen pályázat keretei között valósult meg. A program harmadik elemeként a nemzeti könyvtár „Családi Olvasás Éve 2010” néven országos olvasásfejlesztő kampányt is szervezett.

Az Országos Széchényi Könyvtár elektronikus katalógusa 1991-től folyamatosan működik, 2004-ben visszamenőleg 1950-ig került rögzítésre a könyvek cédulakatalógusa. A TÁMOP program keretében, az adatbázis-bővítés második szakaszában az 1926 és 1949 között állományba vett és feldolgozott könyvanyag korszerű feltárására került sor, ezáltal az OSZK törzsgyűjteményének feltártsági szintje az elektronikus katalógusban a projekt elejére jellemző kb. 48%-osról kb. 62%-osra emelkedett.

Az adatrögzítés távmunkában folyt: a közbeszerzési eljárásban nyertes cég Nagyváradon dolgozó adatrögzítői terminálszerveren keresztül kapcsolódtak az OSZK katalógus-adatbázisához. A rekordok napi gyakorisággal betöltésre kerültek az országos közös katalógusba (MOKKA), így nagymértékben segíthetik a többi könyvtár állományfeltáró munkáját. Elmondható tehát, hogy így a MOKKA is 250 ezer katalógusrekorddal bővült csak az OSZK TÁMOP pályázatának jóvoltából.”

Forrás:
Bővül a Széchényi Könyvtár elektronikus katalógusa, SG.hu, 2011. június 27.