Skip to main content
közigazgatás: magyar

Sikeres félévet zárt a Kormányhivatal

Szerző: 2011. július 2.No Comments

„A fél éve működő Csongrád Megyei Kormányhivatal eddig jól vizsgázott: a korábban különálló szervezeti egységek közös irányításával a dologi és működési kiadások várhatóan 25%-kal csökkenthetők, ami éves szinten több mint 250 millió forintos megtakarítást jelent.

A szolgáltató szemléletű ügyintézésben a megyei Kormányablakok élen járnak: több mint hatezer ötszáz állampolgár kereste fel eddig az ügyfélszolgálatot, a munkatársak pedig mintegy 7500-féle ügyet intéztek. A kormányhivatalok létrehozásának célja az ügyfélközpontú, egyszerű és olcsó szervezeti működés, vagyis a „jó állam” megteremtése volt – helyben.
Délelőtt online-interjúval – egy órán át a Kormányhivatal honlapján keresztül válaszolt a lakosság kérdéseire –, délben pedig sajtó-nyilvános vezetői értekezlettel és kormánymegbízotti dicséretek átadásával adott számot a Csongrád Megyei Kormányhivatal vezetője, B. Nagy László az első félévében végzett munkáról. A kormánymegbízott a lakosságot és a szervezet vezetőit egyaránt tájékoztatta az államigazgatás átalakítása során eddig szerzett tapasztalatokról. Szólt a működési költségek terén jelentkező hiányról, ami a tavalyi tervezési problémákból adódóan elsősorban a dologi kiadásokat, tehát a működtetéssel kapcsolatos kiadásokat érintette. Közel egymilliárd forintnyi hiányról van szó, ezt kell a hivatal tisztségviselőinek ledolgozniuk. Valószínűleg költségvetési pluszforrásokra lesz szükség zavartalan működésük biztosításához. Hogy pontosan mekkora összegről van szó, az majd akkor derül ki, ha befejezik a még két hátralévő szakigazgatási szerv vagyonátadását, és valódi mérleget tudnak készíteni. A jelenlegi becslések szerint 12,5-13 milliárd forint az egész országra vonatkoztatható hiányösszeg, ami a tavalyi költségvetési tervezés okán hiányzik a rendszerből. A kormánymegbízott nem tud olyan hivatalról az országban, amely nem küzdene hasonló gondokkal.

B. Nagy László szólt a készülő önkormányzati, egészségügyi és oktatási törvények, a munkavédelmet, munkafelügyeletet, munkaegészségügyet érintő jogszabályok változásáról, az új közmunkaprogramról. Még senki sem ismeri ezek mértékét, azt azonban sejteni lehet, hogy az állami feladatokat egyre inkább a kormányhivatalok veszik majd át, tehát tovább bővül a hatáskörük. Ilyképpen létszámleépítésektől sem kell tartani. Még mindig rengeteg párhuzamosság tapasztalható a rendszerben, ezért a Kormányhivatal ez úton is felszólította dolgozóit, jelezzék, ha ellentmondást vagy értelmetlen szabályozást találnak, tapasztalnak a paragrafusok erdejében. Az államigazgatás nem fog megváltozni, ha a közigazgatás nem jelzi, mi az, ami sürgős módosításra szorul.”

„16 szakigazgatási szervezetet vontak össze január 1-jével, 1046 ember dolgozik ma az állami feladatok ellátásáért. Az átalakítás sikeres, de nehéz feladat volt, mivel a kormányhivatal és a minisztériumok sokszor nem egyformán értelmezték a jogszabályokat. Két hatóságnál, a közlekedésinél és a műemlékvédelemnél pedig még mindig nem történt meg a vagyonátadás.”

Forrás:
Sikeres félévet zárt a Kormányhivatal, PROMENAD/szegedma.hu, 2011. június 29.
Fél éves a kormányhivatal, Délmagyarország, 2011. június 29.