Skip to main content
jogközigazgatás: magyartörvények, határozatok

Megkezdődött a civiltörvény tervezetének társadalmi egyeztetése

Szerző: 2011. július 3.One Comment

„Megkezdődött a civil szféra működését szabályozó törvény tervezetének társadalmi egyeztetése – jelentette be Latorcai Csaba, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) helyettes államtitkára szerdán sajtótájékoztatón, Budapesten. A törvényjavaslat egyszerűsítéseket és új társulási formát is kínál a civilek számára.
Új egyesülési forma lehet a civil társulás, amelynek megalapításhoz már három ember is elegendő – mondta Latorcai Csaba a jogi személyiséggel nem rendelkező újfajta társulási formáról, amely köztámogatásokban nem részesülhet majd.

Hangsúlyozta, hogy a törvénytervezet egyszerűsíteni, „akadálymentesíteni” kívánja a civilek életét, emellett szeretnék kiszűrni a ténylegesen nem működő civil szervezeteket. A törvény elfogadását követően, 2012-től már csak azok a szervezetek pályázhatnak majd köztámogatásokért, amelyek megfelelnek az új szabályoknak.

Hozzátette: a törvénnyel szeretnék egyszerűsíteni és egységesíteni a civil szervezetek életét és élénkíteni azok működését. A ténylegesen nem működő szerveztek kiszűrését szolgálja majd, hogy a civil szervezeteknek évente információt kellene szolgáltatniuk a működésükről a bíróságoknak. Azokat a szervezeteket, amelyek ennek a felszólítást követően sem tesznek eleget, a bíróságok törlik a nyilvántartásból.

Latorcai Csaba kiemelte: az egész magyar társadalom morális megújulásra szorul, „ezt a kormány soha nem végezheti egymaga, mindig partnerek kellenek hozzá, azok a civil szervezetek, amelyek a család mellett a társadalom másik alapsejtjeként működnek”.

A szerdától a www.kormány.hu oldalon is elérhető törvénytervezetről elmondta, hogy egyéves előkészítő munka előzte meg a társadalmi vitát. Mintegy 500 civil szervezet küldte el a KIM-be észrevételeit és javaslatait. A törvény szövegének elkészítésébe civil szakértőket vontak be, az utóbbi egy hónapban pedig az ország régióközpontjaiban ismertették az abban megfogalmazott elképzeléseket. A társadalmi vitával egy időben pedig folyik a minisztériumok közötti egyeztetés is.

A törvényjavaslat várhatóan június végén vagy július első napjaiban a kormány elé kerülhet, s az Országgyűlésben július 11-ig megkezdődhet a javaslat érdemi vitája, amely szeptember közepén az őszi ülésszak kezdetén folytatódhat. Feltehetően szeptember végén szavazhat a parlament a törvényről, amely 2012. január 1-jén léphet hatályba.”

Forrás:
Megkezdődött a civiltörvény tervezetének társadalmi egyeztetése, Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, Egyházi, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság, 2011. június 22.
2011. évi ….. TÖRVÉNY az egyesülési jogról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról, valamint az Előzetes hatásvizsgálati összefoglaló, 2011. június 22. (zip-fájl)

One Comment