Skip to main content
közigazgatás: külföldönközigazgatás: magyarközigazgatási informatika

Magyar-kínai együttműködés a földügyi igazgatásban

Szerző: 2011. július 7.No Comments

„Együttműködési megállapodást írt alá V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár és Wang Shiyuan, a kínai Földügyi és Erőforrás Minisztérium miniszterhelyettese. A két ország a földügyi igazgatás területén fűzi szorosabbra a kínai-magyar kapcsolatokat.

Az államtitkár beszámolt a magyar földügyi igazgatási rendszerről, melyre különösen büszkék lehetünk, hiszen Magyarországon 150 éve folyamatos az ingatlan-nyilvántartás. A földtulajdon értéke a rajta lévő jelzálog értékével együtt a nemzeti vagyon 60-65%-át is elérheti, ezért különösen fontos a földek hiteles jegyzéke. A magyar intézményrendszer erőssége, hogy egységes a térképi és a tulajdonjogi kataszter. A VM friss eredménye a múlt héten bemutatott Takarnet24 projekt, a Földhivatal Online rendszer fejlesztése. A program a nap 24 órájában hozzáférést ad az ingatlan-nyilvántartási adatokhoz.

Wang Shiyuan hangsúlyozta: Magyarország Kína egyik legfontosabb gazdasági és kereskedelmi partnere Közép-Európában, mégis ez a két ország első szakminisztériumi szintű találkozója. Az együttműködési megállapodás a magyar és a kínai minisztérium összefogásának fontos alapja. A miniszterhelyettes elmondta azt is, Kína egyik legnagyobb problémája, hogy gyorsan fejlődő gazdasága a jó minőségű, mezőgazdasági művelésre alkalmas földeket is elfoglalja. A nagy lélekszám miatt fontos a földek biztonsága és mezőgazdasági művelésben tartása, amihez szükség van a nyilvántartás informatikai fejlesztésére. Kiemelte: Magyarországnak sok és jó tapasztalata van a földek regisztrálása és felmérése terén.

V. Németh Zsolt és Wang Shiyuan ezután aláírták az együttműködési megállapodást. A kooperáció olyan szakterületeken valósul meg, mint a földmérés, a térképészet, az ingatlan-nyilvántartás vagy a földrendezés. A felek tanulmányutakat, közös konferenciákat, szemináriumokat szerveznek, képzési programokat és tanfolyamokat indítanak szakértőiknek. A szerződés három évre szól, és bármikor meghosszabbítható.”

Forrás:
Magyar-kínai együttműködés a földügyi igazgatásban, Vidékfejlesztési Minisztérium, 2011. június 28.