Skip to main content
közigazgatás: magyar

Megszűnnek a régiók, erősödnek a megyék

Szerző: 2011. július 24.No Comments

„A regionális berendezkedés most már tényleg meg fog szűnni Magyarországon, és nyolc év káosz után kialakítjuk az új, EU-kompatibilis önkormányzati rendszert – jelentette ki lapunknak Szűcs Lajos, a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége, valamint a Pest Megyei Közgyűlés elnöke. Leszögezte: nemhogy megszűnnének a megyék, hanem az Orbán Viktor miniszterelnökkel kötött megállapodásuk alapján ide kerül a területfejlesztés teljes körű felügyelete, a döntések előkészítése, a későbbiekben pedig a fejlesztési pénzek elosztása is. A fideszes országgyűlési képviselő szerint az, hogy az állami feladatokat, az intézmények fenntartását ezután az állam látja el, csak megerősíti az önkormányzatokat.

Míg a balliberális kormányok folyamatosan gyengítették, a csőd szélére sodorták a megyei önkormányzatokat, a tavalyi kétharmados győzelem óta Orbán Viktor kormányfő és az érintettek egybehangzóan állítják, megerősítik a megyéket. Erről nemrég megállapodást is kötöttek, külső és belső „jól értesült” körök azonban makacsul hangoztatják az ellenkezőjét. Tisztázzuk: megmaradnak-e a megyék, lesznek-e a jövőben is ilyen önkormányzatok?

– Ez már az alaptörvény áprilisi elfogadásával eldőlt. Az alapvetések között szerepel, hogy Magyarország településekre, megyékre és a fővárosra tagozódik. Az, hogy önkormányzati szempontból mi következik, az elmúlt héten a miniszterelnökkel aláírt megállapodás alapján világos: erős felhatalmazással rendelkező új típusú megyei önkormányzat fog működni a következő időszakban.

A teljes interjút a Magyar Nemzet 2011. július 23-i számában olvashatja.”

Forrás:
Szűcs: Megszűnnek a régiók, erősödnek a megyék, Magyar Nemzet, 2011. július 23.