Skip to main content
gazdaságtávközlés

Az informatika a siker záloga

Szerző: 2011. július 25.No Comments

„A kis- és közepes vállalkozások (kkv) versenyképességének javítása érdekében hirdetett informatikai beszerzésekre pályázatot a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. Nyitrai Zsolt infokommunikációért felelős államtitkár lapunkkal közölte: az Új Széchenyi-tervben 10,8 milliárd forintot különítettek el erre a célra.

– Meddig használhatja ki ezt a lehetőséget a kkv-szektor, és a vállalkozások milyen összegben pályáz­hatnak?
– A pályázatok benyújtására hivatalosan 2012. december 31-ig adódik lehetőség, illetve a „készlet erejéig”, amíg ki nem merül a keret. Egy-egy vállalkozás legalább egy, legfeljebb tízmillió forint támogatásban részesülhet, beruházásonként az állami szerepvállalás mértéke ötvenszázalékos.

– Milyen beszerzésekre pályázhatnak a vállalkozások? Tudomása szerint mennyire jellemző a kkv-szektorra a jó informatikai ellátottság?
– Az európai uniós forrásból megvalósuló pályázat nagyon összetett, hiszen lehetőség nyílik többek között hardver- és szoftverbeszerzésre, webáruházak létrehozására vagy vállalati honlapok fejlesztésére. Utóbbi ma már szinte elengedhetetlen, ennek hiánya komoly versenyhátránnyal járhat, hiszen a vállalkozás nem tudja széles körben ismertetni tevékenységét, bemutatni termékpalettáját. Arra is lehetőséget nyújt a pályázati kiírás, hogy képzésre, tanácsadásra, a digitális képességek fejlesztésére is igénybe vegyenek támogatást a kis- és közepes vállalkozások. Véleményem szerint a hazai vállalkozások nincsenek jól ellátva fejlett informatikai berendezésekkel, jelentős a lemaradás. A pályázat jó lehetőséget nyújt arra, hogy ez javuljon.

– Kedvező döntés esetén mennyi az átfutási idő, mikor juthat a vállalkozás a megítélt forráshoz?
– E tekintetben jelentős a változás, hiszen szakítottunk azzal a hibás gyakorlattal, hogy a pályázat beadása és az összeg kiutalása között hónapok, vagy akár egy év is eltelt. Az a cél, hogy a megítélt források a lehető leghamarabb eljussanak a pályázókhoz. A hatóságok harminc napon belül kötelesek döntést hozni, és kedvező elbírálás esetén 15 napon belül át kell utalni a támogatás összegét. Egyszerűbb és rövidebb a pályázati adatlap, amit a vállalkozások kitöltenek.

– Bár leginkább nem a kkv-kat érinti, de a szektorban jelentős esemény, hogy a kormány értékesíti a kilencszáz megahertzes frekvenciatartomány még szabad részét. Mikor hirdetik meg az árverést?
– A lehető legrövidebb időn belül. A kormány álláspontja, hogy a frekvenciákat hasznosítani szükséges, hosszú évek egy helyben toporgása után született meg a döntés. Lehetőség szerint a pályázatokat még az idén lebonyolítja a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság.

– Ennek lehet az eredménye, hogy megjelenhet egy negyedik mobilszolgáltató. Véleménye szerint szükség van erre a hazai piacon?
– Meg kell adni ennek a lehetőségét. Ha nem lesz igény a negyedik szolgáltatóra, a frekvenciákat a jelenlegi szolgáltatók használhatják ki. Fontos ugyanakkor, hogy az új szabályozással lehetővé tesszük az LTE-technológia (Long Term Evolution) használatát, ami a jelenlegi szabványoknál nagyobb adatátviteli sebességet tesz lehetővé a mobilkommunikációban. Így függetlenül attól, hogy lesz negyedik mobilcég vagy sem, a szolgáltatók és az ügyfelek jól járnak a meglevő frekvenciasávok kihasználásával.”

Forrás:
Az informatika a siker záloga, Putsay Gábor, Magyar Hírlap, 2011. július 25.