Skip to main content
közigazgatás: magyar

Csak gyors tempóban születhet újjá a területi közigazgatás

Szerző: 2011. július 29.No Comments

„A közigazgatási szünet során a kormányhivatalok csökkentett ügyintézéssel várják az ügyfeleket. A nyári hónapok alatt az általános ügyek intézése lelassul, azonban – ellentétben a törvénykezési szünettel – nem teljes a visszalépés – mutatta be a Rádió Orient műsorában a nyári hónapokban zajló közigazgatási szünet jellemzőit Balogh Ibolya, a Fejér Megyei Kormányhivatal főigazgatója.

Balogh Ibolya kiemelte, a közigazgatási szünet ellenére a területi reformok terén tovább haladnak a megkezdett úton. ‘A kormányzati alapszándék szerencsésen megvalósult: felálltak a kormányhivatalok, működnek a kormányablakok. Az első lépcsőfok megtétele során összegyűjtött tapasztalatok birtokában a következő lépések is egyszerűbbek lesznek’ – hangsúlyozta az OrientPress Hírügynökség közigazgatási rádiójában a főigazgató.

A rádió vendége kiemelte, a jövőben a közigazgatás gyökerestül megváltozik. ‘A történelmi átalakítási folyamatot csak gyors tempóban lehet végigvinni, másként elképzelhetetlen a feladatok pontos teljesítése. A jelenlegi világ igényli a folyamatos sebességnövelést, továbbá a parlament dinamizmusához is alkalmazkodnunk kell. Nem szabad megijedni a tempótól, hiszen az előkészítő munka már rég elkezdődött, a tapasztalatok rendelkezésre állnak. Továbbá a kormányhivatal az érintett minisztériumokkal is napi, élő kapcsolatban van. A rendszeres személyes találkozóknak köszönhetően a feladat közös munkává válik’ – emelte ki Balogh Ibolya.

A kormányzat törekvése az, hogy a jogszabályokat az elképzelésekhez igazítsa. A cél egyértelmű: az új rendelkezésekkel az embereknek minél nagyobb biztonságot és több lehetőséget kell nyújtani. Jelenleg a tervezetek időszakát éljük, konkrétumokról még nem beszélhetünk. A műhelymunka folyamatát a múltbéli örökség feldolgozása és legyőzése is elnyújtja. Az átalakítás során a jogalkotók végig hatalmas társadalmi együttműködésre számítanak – hangsúlyozta a közigazgatási rádió vendége.

A Fejér Megyei Kormányhivatal főigazgatója büszkén emelte ki hivatala szervezettségét és munkatársai felkészültségét. A belső erősség mellett azonban nem hanyagolható el a más szervekkel – mint például Környezetvédelmi Felügyelőséggel és a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal – való együttműködés sem. A Fejér megyei szervezet emellett a régióban működő önkormányzatokkal is szoros kapcsolatot ápol. ‘A nehéz helyzetbe került önkormányzatok szakmai és emberi támogatásra szorulnak. A politikai vezetők sok esetben egyedül néznek szembe a helyi problémákkal. A polgármesterek kellő tapasztalat és bátorság nélkül mély kátyúba vezethetnék településüket. A folyamatos kooperáció elengedhetetlen továbbá a jövőben megvalósuló törvényességi felügyeleti jogkör miatt is. A jelenlegi törvényességi ellenőrzést felváltó feladatkör szükségessé teszi a helyi önkormányzatok működésének tényleges ismeretét’ – emelte ki Balogh Ibolya a folyamatos konzultációk fontosságát.

A kormányhivatal jövőjének egyik fontos állomása a költségvetés összeállítása lesz, mely a jelenlegi anyagi háttért figyelembe véve nem túl kellemes feladat. A kormányhivatal továbbá várja a jogszabálytervezetek által sejtetett további megbízásokat. A megyei önkormányzatok intézményfenntartói jogkörének megszűnésével a hivatalnak át kell tekintenie az átvett oktatási, szociális, egészségügyi és kulturális intézmények problémáit. Emellett a hivatal alapozza meg a 2013. januárjától felálló járások működését is. A kormányhivatalok járásokba kihelyezett részlegeivel még közelebb kerülünk az állampolgárokhoz – utalt a jövő feladataira a főigazgató asszony.”

Forrás:
Balogh Ibolya: csak gyors tempóban születhet újjá a területi közigazgatás, OrientPress, 2011. július 29.