Skip to main content
gazdaságtávközlés

Adieu, Minitel!

Szerző: 2011. július 31.No Comments

A France Télécom bejelentése szerint 2012. június 30-án be fogja szüntetni a Minitel szolgáltatást. Huszonkilenc évvel ezelőtt, 1982-ben kezdődött történet fog véget érni. Az Internet már létezett, de csak kutatók és a katonák használhatták. A francia állami telefontársaság ingyen terminálokat osztogatott mindenkinek, amelyek az X.25 protokollt használva kapcsolódtak a hálózatra (mint ismeretes az Internet a TCP/IP-t használja). A terminálok, amelyek a teletexthez hasonló videotext felületet biztosítottak, billentyűzettel voltak ellátva.

A szolgáltatások használata természetesen pénzbe került. A telefontársaság a bevételeket megosztotta a szolgáltatókkal, a felhasználók költségei a telefonszámlán jelentek meg. Két évtizeddel azelőtt, hogy komolyabb internetes online kereskedelemről beszélhettünk volna, franciák milliói használták a kis terminálokat a legkülönfélébb célokra. Néhány jellemző felhasználási terület: jegyvásárlás, árurendelés, időjárási információk, fax küldés, telefonkönyv, szaknévsor, banki szolgáltatások, fórumok, és persze nagyon hamar népszerű lett a szexuális szolgáltatások területén is. Szolgáltatások rendkívül széles volt elérhető, egyetlen komolyabb francia cég sem kockáztatta meg, hogy ne vegyen részt benne. Fénykorában 70.000 cég nagyon fontos üzleti eszköze volt. Tíz év elteltével kezdett nyereséget hozni a France Télécomnak, a csúcspont 2000 körül volt egy milliárd eurós bevétellel. 2000-től internetes felületen keresztül is lehetett használni, akár mobil telefonról is. De még 2010-ben is 30 millió eurós bevételt termelt, ennek az összegnek a 85 százalékát aztán a szolgáltatások nyújtóinak juttatták tovább. Ekkor még 850.000 terminál volt használatban, és 950.000-en az Interneten keresztül használták.

Annyira sikeres volt, hogy némelyek a Minitelt okolták az Internet vélelmezett lassú elterjedésért Franciaországban. 2000-ben például 16 millióan használták a Minitelt, miközben az Internet használóinak száma 9 millió körül lehetett. Valójában az online kereskedelem és az erre szakosodott vállalkozások inkubátora volt.

Forrás:
Adieu Minitel, Mike Licht, Notions Capital, 2011. július 26.
France’s Forerunner Of The Internet To Be Turned Off, Pascal-Emmanuel Gobry, Business Insider, 2011. július 25.
France Telecom to shutter legendary Minitel service in 2012, Electronista, 2011. július 25.
Le Minitel disparaîtra en juin 2012, Le Figaro, 2011. július 21.

Néhány történeti érdekességű cikk:
France’s Minitel: 20 years young, James Arnold, BBC, 2003, május 14.
Minitel: The Old New Thing, Dermot McGrath, Wired, 2011. április 18.
The French Minitel. Is There Digital Life Outside of the „US ASCII” Internet? A Challenge or Convergence?, Jack Kessler, D-Lib Magazine, 1995 december
Képek a Minitelről