informatikatávközlés

20 éve történt: a Föld legelső weblapja

Szerző: 2011. augusztus 15.No Comments

„A világ legelső honlapja az Info.cern.ch címen 1991 augusztus 6-án vált elérhetővé. A webszerver egy NeXT számítógépen futott a CERN svájci központjában. Nem készültek screenshotok, az oldal 1992-ben készült másolata a World Wide Web Consortium honlapján tekinthető meg.

Akkoriban csak Berners-Lee-nek és néhány munkatársának volt webböngésző szoftvere, így a világ nem szerezhetett tudomást a fontos eseményről. Folyamatosan telepítettek webszervereket, és a böngészők használata is terjedt, de a technológia elérhetősége 1993-ban kapott komoly lendületet, amikor a Mosaic böngésző megjelent.

1994-ben a Massachusetts Institute of Technology-n Berners-Lee megalapította a World Wide Web Consortium-ot (gyakran nevezik “W3C”-nek) a WWW szabványok és ajánlások megteremtése érdekében, hogy a különböző weboldalak valamennyi felhasználónál ugyanúgy jelenjenek meg. A most 56 éves Berners-Lee még mindig a W3C igazgatója, de mellette számos más pozíciót is betölt. Bár vannak, és bizonyára a jövőben is lesznek a szabványoktól eltérő honlapok és böngészők, valószínűleg a web nem létezne a W3C iránymutatása nélkül.

Nehéz elképzelni, hogy milyen lenne ma a világ, ha ez az esemény nem jön létre húsz évvel ezelőtt.”

Forrás:
20 éve történt: a Föld legelső weblapja, Gépnarancs, 2011. augusztus 8.
„WorldWideWeb: Summary” by Tim Berners-Lee, alt.hypertext, 1991. augusztus 6.