Skip to main content
közigazgatás: magyar

Igazságtalan haladékot adni az adós önkormányzatoknak

Szerző: 2011. augusztus 15.No Comments

„Az önkormányzati szektor 1200 milliárd forintos teljes adósságállományának háromnegyedét száz település adja – derül ki a GKI tanulmányából. Hegedűs Miklós, a gazdaságkutató intézet vezetője a Kossuth Rádió egyik műsorában azt mondta: a tartozás az önkormányzatok költségvetését tekintve nem olyan kezelhetetlen mértékű, hogy azt szigorú és racionális gazdálkodás mellett ne lehetne visszafizetni. Szerinte igazságtalan haladékot adni az adós önkormányzatoknak.

Hegedűs Miklós, a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezetője a közrádióban elmondta: szigorú gazdálkodással törleszthető az önkormányzati adósságállomány, ezért igazságtalan haladékot adni az adós önkormányzatoknak.

A szakember elismerte, hogy az önkormányzati szövetségek javaslata valós helyzeten alapul, de szerinte figyelembe kell venni azt is, hogy a települések adóssága része az államadósságnak. Így az államadósság magas kockázati felára miatt az egész magyar gazdaság és a lakosság vállalja azt a többletköltséget, amely néhány önkormányzat „picit felelőtlen” gazdálkodásából fakad.

Hegedűs Miklós szerint igazságtalan lenne, ha a nem megfelelő körültekintéssel és hatékonysággal működő, a lehetőségeket meghaladó fejlesztésekbe belevágó önkormányzatokat „nagylelkűen kisegítenénk” két-három év fizetési haladékkal. „Persze kimondva az lenne az egészséges, ha az egészet az állam vállalná át, de a kormány ezt képtelen megtenni” – tette hozzá.”

Forrás:
Hegedűs Miklós: igazságtalan haladékot adni az adós önkormányzatoknak, OrientPress, 2011. augusztus 12.