Skip to main content
gazdaságtársadalom

Észművesek, tudáscéhek

Szerző: 2011. augusztus 20.No Comments

„2008 elején Steve Kingre erős hatást gyakorolt egy tanulmány a kézművesség reneszánszáról az „új gazdaságban”, és mivel éppen a tudásmunkások legújabb generációjával foglalkozott, megalkotta a „knowledge artisan” fogalmát, és egy rövid cikkben (a The AppGap hasábjain, 2008 Február 24.-én) rögtön ki is fejtette, kik is azok … az észművesek.

Felszerelkezve mindavval, amit a technológia nyújthat, képességeiket és tudásukat összetett problémák megoldására, új gondolatok, termékek és szolgáltatások kifejlesztésére használják. Mesterien kezelik az adatforrásokat és az adatvizualizációs eszközöket, amelyekkel a döntéstámogatást magasabb szintre emelik. Az észművesek az új ötletek és innovációk motorjai, akiknek egyre fontosabb szerep jut a vállalat-közi versenyben. A sikeres vállalati szervezet abba az irányba „finomhangolódik”, hogy minél jobb támogatást nyújtson nekik, és egyre élesedik a verseny a megszerzésükért.

A mai észműves saját műhelyében, saját szerszámaival dolgozik. Kinggel abban már egyet kell értenünk, hogy a digitális univerzum mesterembereinek erős IT-felhasználói tudásokkal és jártasságokkal kell rendelkezniük, akár a speciális alkalmazói szoftverek világában. Változatos helyszínekről tudnak munkafolyamatokba bekapcsolódni, mobilak, de idejüket maguk osztják be. Függetlenek, választásaik érték-alapúak, közösségbe ágyazottak, cél-vezéreltek, köreikben erős a társadalmi felelősség-vállalás, mint norma. Nem véletlen, hogy Harold Jarche a szabad szoftveres közösség tagjaiban véli felfedezni a tipikus észműveseket. A „kódgyártó mesterekre” (Open Source Artisans) is igaz King látlelete, miszerint egy nagy termelékenységű észműves jellemzően egyedül dolgozik, de nagyon alkalmas kiscsoportos munkára is, hiszen alapállása ösztönösen kollaboratív, az információ megosztásában érdekelt.

Ezért és így tömörülnek átfogóbb csoportokba, „céhekbe” (Open Source Guilds) a szoftveriparosok, így jönnek létre határokon átnyúló, spontán közösségeik, mint például a Drupal-fejlesztők különleges csapata.”

Forrás:
Észművesek, tudáscéhek, Z. Karvalics László, IT Business, 2011. augusztus 17.
The New Knowledge Artisans, Steve King, The AppGap, 2008. február 24.