Skip to main content
közigazgatás: magyarközigazgatási informatika

Falugondnokok néztek be a Kormányhivatal ablakán

Szerző: 2011. augusztus 22.No Comments

„A Vas, Zala, és Győr-Moson-Sopron megyéből érkezett huszonnégy falugondnok a 260 órás alapképzés keretében látogatott el a Kormányablakba…

A falugondnokok a kormánytisztviselők segítségével elvégezték az ügyfélkapu regisztrációt, ismerkedtek az elektronikus ügyintézéshez szükséges honlapokkal. Tájékoztatást kaptak, hogy milyen ügyekben és milyen módon fordulhatnak az irodához segítségért.

– A kormányablak, az ügyfélkapu fogalma még a fiatalok körében sem nagyon ismert – vélekedett Farkas József kőszegpatyi falugondnok. – Hivatalos ügyeikkel eddig nem nagyon kerestek meg az emberek. Ezentúl, ahogy a faluban járok-kelek, felhívom majd a figyelmüket, hogy ha gondjuk támad a hivatalai ügyintézéssel, nyugodtan forduljanak hozzám, hiszen én már tudom, honnan kapok segítséget. –
Kulcsárné Páti Katalin, Vasegerszeg újdonsült falugondnoka is úgy érzi, hasznos dolog, ha a mindenes tájékozott a hatósági ügyintézés útvesztőiben, hiszen ő közvetítő szerepet tölt be a kistelepüléseken élők és a hivatal között. Elképzelhetőnek tartja, hogy nemsokára ügyfeleket hoz a Kormányablakba.

A hegyhátsáli Csenterics János és a mikosszéplaki Huszár Béla az elektronikus ügyintézésnél a helyi e-Magyarország ponttal fognak együttműködni, hiszen az idős emberek otthonában nincs számítógép.

Kozma Judit, a Falugondnokok Vas és Győr-Moson-Sopron Megyei Egyesületének ügyvezetője elmondta: néhány falugondnoknál az alapvető számítástechnikai ismeretek is hiányoznak még, ezért Leader támogatással egyes falvakban informatikai tanfolyamot is indítanak.
Vas megye: a 136 arra jogosult településből jelenleg 91-ben működik falugondnoki szolgálat
– Falugondoki szolgálat üzemeltetésére a hatszáz lakos alatti települések jogosultak.
– Magyarországon a falu- és tanyagondnoki hálózat a jogosult településeknek mintegy kétharmadát fedi le.
– Vas megye 216 településének többségében kevesebben laknak hatszáznál. A 136 arra jogosult településből jelenleg 91-ben működik falugondnoki szolgálat.
– A munkakörben a közalkalmazotti kinevezés után a falugondnoknak 180 elméleti és 80 gyakorlati órából álló alapképzésen kell részt vennie. ”

Forrás:
Falugondnokok néztek be a Kormányhivatal ablakán, Tersztyánszky Krisztina, vas Népe, 2011. augusztus 17.