Skip to main content
távközlés

Megváltoztatják az afrikaiak életét az okostelefonok

Szerző: 2011. augusztus 22.No Comments

„A fejlődő országokban a nagyon olcsó androidos készülékek miatt nő az interneteléréssel rendelkezők száma. Jó példa erre Kenya, ahol a Huawei cég IDEOS nevű modellje egyre nagyobb népszerűségnek örvend.

Kenyában az átlagos jövedelem rendkívül alacsony, a 38 milliós lakosság 40 százaléka naponta kevesebb, mint 2 dollárból él. Ennek ellenére az afrikai államban a Safaricom nevű mobil szolgáltató már 350 000 darabot adott el a 80 dolláros készülékből. Az olcsóságnak természetesen oka van, a Safaricom nem véletlenül tudja ennyire alacsony áron kínálni az IDEOS-t, a Huawei ugyanis a hardveren spórolt.

A kijelző például csak 2,8 collos és az integrált memória is csupán 256 megabájt. Mindezek ellenére egy teljes értékű androidos okostelefonról van szó, amit ráadásul alkalmazások telepítésével számos új funkcióval is kiegészíthető. Az eladási adatokból kitűnik, hogy a hardveres gyengeségek a helyieket cseppet sem érdeklik, sok kenyai számára az IDEOS hatalmas lépést jelent az információs társadalomba való belépés felé.

Ezzel párhuzamosan teljesen megváltozik a mindennapi életük is, s itt nem csak a kommunikációról van szó. Az okostelefonok és az internethozzáférések számának növekedésével a gazdaság előtt is új perspektívák nyílnak meg. Nemrég például bemutattak egy M-Farm nevű alkalmazást, amelynek segítségével a helyi gazdálkodók tájékoztathatják egymást az egyes régiókban megvásárolható termények és termékek áráról és ezáltal az eddiginél nagyobb mértékben befolyásolhatják a piac történéseit. Egy másik mobilszoftvert a Makerere Egyetem munkatársai fejlesztettek ki, s a növénybetegségekkel, illetve azok elterjedésével kapcsolatos elemzések elkészítésében nyújt segítséget a gazdálkodóknak. Így azonnal megtudható, hogy mely területeken milyen betegségek sújtják a növényeket és fel lehet készülni a termények kiesése nyomán kialakuló helyzetre is.

Más mobil programok javíthatnak az egészségügyi ellátáson azáltal, hogy segítenek az embereknek diagnózisokat felállítani és egyúttal javaslatokat tesznek, tanácsokat adnak az egyes betegségekkel kapcsolatos kezelésekre. Ráadásul tájékoztatják a felhasználót arról is, hogy az adott kezelés a környezetükben hol érhető el.”

Forrás:
Megváltoztatják az afrikaiak életét az okostelefonok, Berta Sándor, SG.hu, 2011. augusztus