Skip to main content
közigazgatás: magyar

Már minisztériumok sem fizetik ki a beszállítóikat

Szerző: 2011. augusztus 24.No Comments

„A költségvetési intézmények lejárt adósságállománya júliusban nem emelkedett tovább ez a jó hír – igaz a 40 milliárdos állományt már nem is lehet nagyon növelni. A rossz hír az, hogy a beszállítóknak nem fizető költségvetési szervek sorában megjelent az adósok között két kormányhivatal és a vidékfejlesztési tárca.

Az költségvetési intézmények lejárt adósságállománya július végén 40,2 milliárd forint volt, az előző hónaphoz képest 300 millió forinttal nőtt – derül ki a kincstár most közétette adataiból. A 300 millió forintos növekedés arra utal, hogy a nyáron a költségvetési intézmények adósságának növekedése leállt.

Az összes adósságon belül az állammal szemben fennálló tartozás 1,4 milliárd forint, ami nem nem adójellegű, hanem a saját felügyeleti szervnek, be nem fizetett adósság, a növekedés itt jelentkezett. A kifizetetlen szállítói-szolgáltatói számlaállomány a hetedik hónapban 38,8 milliárd forint volt, ami változatlan az előző havi mértékhez képest. Ez utóbbi figyelemreméltó, ami arra utalhat, hogy az intézmények egyszerre tudták mérsékelni a minősített adósság mértékét, illetve megállt az adósságállomány romlása.

Persze egyhavi adatokból korai lenne messzemenő következtetéseket levonni – de a helyzet az, hogy a 40 milliárd forinton rekordszintről feljebb lépni már nem érdemes, hisz ha a tovább adósodnának el az intézmények ez egy újabb és egyre kezelhetetlenebb finanszírozási problémát okozna a kincstárnak. A költségvetési intézmények átlagos -lejárt adóssága – az elmúlt tíz évben 16,9 milliárd forint volt – a jelenlegi állomány ennek bőven a duplája, ami jelentős részben 2008-as pénzügyi válságot követően alakult ki.

A tartozás júliusban 400 millió forinttal csökkent a 60 napon túli tartományban, jelenleg 12,5 milliárd forint .A Államkincstár beszámolója szerint csökkent a minősített adósság is 600 millió forinttal ez jelenleg 11,3 milliárd. A minősített adós intézetek száma is kissé csökkent, jelenleg 26 ilyen költségvetési szerv van a megfigyelt mintegy 432-ből.

Az adósok sorában nem történt változás: rendőrségek (BRFK, Készenléti Rendőrség), néhány kulturális intézmény, színház (Opera, Pesti Magyar Színház, Iparművészeti Múzeum) számolt be lejárt tartozásról. A vízügyi igazgatóság is föliratkozhatnak a tartósan alulfinanszírozott költségvetési intézmények sorába, de két kormányhivatal a Somogy megyei és a hajdú-bihari sem fizette meg számlákat a beszállítóinak. Még ennél is nagyobb meglepetés, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium is 101 millió forintos lejárt tartozásról adott számot,…”

Forrás:
Már minisztériumok sem fizetik ki a beszállítóikat, Papp Zsolt, Napi Gazdaság, 2011. augusztus 23.