Skip to main content
közigazgatás: magyar

Navracsics Tibor a közigazgatási bíróságokról

Szerző: 2011. augusztus 31.No Comments

„A munkaügyi bíróságokhoz hasonló státusú különbírósággá válhatnak a közjó védelmére hivatott közigazgatási bíróságok – mondta Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter, miniszterelnök-helyettes egy szakmai könyvbemutatón Budapesten hétfőn.

A közigazgatási bíráskodás lényege a közérdek védelme – mondta előadásában Navracsics Tibor, aki szerint az állami, közigazgatási döntéseket felülvizsgáló közigazgatási bíráskodás jelentősége abban rejlik, hogy az államot is alárendeli egy magasabb szempontnak, a közjónak, a nemzet érdekének. Cél, hogy az állam „ne csak egymás hegyén-hátán létező érték nélküli intézménydzsungelből” álljon. Mivel pedig az ember és az általa létrehozott intézmények gyarlók, szükség van a közjó szempontjait érvényesítő közigazgatási bíróságra – fejtette ki a miniszter.

A fideszes politikus szerint nem véletlen, hogy a 2010-es kormányváltás óta a politikai, szakmai érdeklődés homlokterébe került a közigazgatási bíráskodás, és azóta reneszánszát éli a közjó fogalma, illetve államhoz való viszonyának kérdése. Navracsics Tibor emlékeztetett arra, hogy a közigazgatási bíráskodás a kiegyezést követően jött létre, az 1949-es kommunista hatalomátvétel szüntette meg, és nagy előrelépés volt, hogy két évtizede újra megjelenhetett a magyar bírósági rendszerben.

A küszöbön álló igazságszolgáltatási reform részleteiről még nem született meg a politikai döntés, ám az bizonyos, hogy a közigazgatási bíróságok az eddiginél szélesebb hatásköröket és nagyobb önállóságot kapnak – mondta a tárcavezető.

A közigazgatási bíróságok státuszával kapcsolatban elvileg három lehetőség merül fel: az egyik a jelenlegi, a másik a bírósági rendszeren belül a munkaügyi bíróságokhoz hasonló különállás, a harmadik a jelenlegi bírósági rendszeren kívül egy teljesen önálló közigazgatási különbíróság felállítása – fejtette ki Navracsics Tibor, aki szerint jelenleg munkaszervezési és költségvetési szempontok miatt a legreálisabbnak a munkaügyi bíróságokéhoz hasonló, bírósági szervezeten belüli önállóságot élvező közigazgatási bíráskodás létrehozása látszik.

A Pázmány Péter Katolikus Egyetemen hétfőn mutatták be a Közérdekvédelem – A közigazgatási bíráskodás múltja és jövője című tavaly novemberi konferencia tanulmányait tartalmazó kötetet, amelynek szerzői között van többek között Stumpf István alkotmánybíró, az első Orbán-kormány kancelláriaminisztere, Kozma György, a Legfelsőbb Bíróság közigazgatási kollégiumának vezetője, és Zlinszky János volt alkotmánybíró.”

Forrás:
Az a cél, hogy ne egy intézménydzsungelből álljon, Magyar Nemzet/MTI, 2011. augusztus 29.