közigazgatás: magyar

Több mint 740 megyei intézményt vesz át az állam

Szerző: 2011. augusztus 31.No Comments

„Több mint 740, állami feladatokat ellátó, megyei önkormányzati intézmény kerül vissza – az adósságállományával együtt – 2012. január 1-jével az állam kezelésébe a kormányhivatalokon keresztül – mondta a területi közigazgatásért és választásokért felelős államtitkár.

Szabó Erika szerint az átadás-átvételt előkészítő munkálatok már megkezdődtek, a megyei kormányhivatalok és a megyei közgyűlések vezetőiből, továbbá jogászokból, pénzügyi, gazdálkodási szakemberekből álló, 6-10 tagú bizottságok jöttek létre a megyei önkormányzatoktól az államhoz kerülő intézményi kör eszköz- és vagyonállományának felmérésére.

Az érintett intézmények 2012. január 1-jével kerülnek át a kormányhivatalokhoz, de csak átmenetileg, a kabinet ugyanis még nem hozott végleges döntést az intézmények működtetésével kapcsolatban – mondta az államtitkár, aki az előzetes adatok alapján arról tájékoztatott, hogy 34 egészségügyi, 475 közoktatási, 132 szociális, gyermekvédelmi és ifjúsági, 77 közművelődési és 25 egyéb intézmény kerülhet a kormányhivatalokon keresztül állami kezelésbe. Hangsúlyozta, ezzel az intézményeket terhelő adósságállomány is átkerül, így „a megyei önkormányzatok fellélegezhetnek”, s nem kell aggódniuk sem a dolgozóknak, sem az ellátottaknak. Hozzátette, az átalakítás várhatóan több tízezer közalkalmazottat fog érinteni.

Arra a kérdésre, hogy az átszervezés miatt a kormányhivatalok létszámában lesz-e változás, Szabó Erika azt válaszolta: a még kidolgozás alatt álló tervek szerint azok, akik a megyei önkormányzatoknál jelenleg ezen intézmények működtetésével, irányításával foglalkoznak, átkerülnek a megyei kormányhivatalokhoz, és ott dolgoznak majd tovább. A napokban több megyében is sajtótájékoztatón jelentették be, hogy megkezdődött a megyei önkormányzatok kezében lévő vagyon és feladatrendszer állami kézbe adásának előkészítése.”

Forrás:
Több mint 740 megyei intézményt vesz át az állam, HVG.hu/MTI, 2011. augusztus 31.