Skip to main content
közigazgatás: magyar

Vinné az állam a színházat és a kórházat

Szerző: 2011. szeptember 11.No Comments

„- Állami lehet a színház, a könyvtár, a kórház és tizenhat középiskola Szegeden, ha elfogadják az Orbán-kormány tervezett önkormányzati reformját. A centralizáció erősödhet a megyei jogú városok státuszának megszűnésével.

A hazai önkormányzati rendszer olyan, mint egy mechanikus óra, amit most kalapáccsal akarnak megjavítani – mondta az önkormányzati rendszer tervezett átalakításáról egy neve elhallgatását kérő közigazgatási szakember. Az Orbán-kormány tervezett reformja alapjaiban változtatná meg az önkormányzati rendszert. Augusztus végén Magyar Anna megyei közgyűlési elnök és B. Nagy László kormánymegbízott már bejelentette: január 1-jétől minden megyei fenntartású intézményt – kórházakat, középiskolákat és otthonokat – az Orbán-kabinet által létrehozott kormányhivatal működtet majd.

Az állami szerepvállalás, befolyás tovább nőhet, a centralizáció pedig erősödhet a megyei jogú városok státuszának megszűnésével. Az elképzelések szerint ugyanis nem csupán a címet vennék el az ország 23 legnagyobb városától, de a települések ezzel járó megyei önkormányzati feladat- és hatáskörét is. Ezek közül Szegeden tizenhat középiskola, a Somogyi-könyvtár, a színház, valamint a kórház és rendelőintézet fenntartása a legfontosabb. Ezeket jelenleg a szegedi önkormányzat működteti, a kórházat az egyetemmel kötött szerződéses formában. Az új rendszerben a megyei kormányhivatal tartaná fenn ezeket az intézményeket. Az egyik országos napilap szerint az új alkotmány alapján a feladatok elvonásával egyidejűleg az állam ingyenesen, kártalanítás nélkül elvonhatja az azokhoz kapcsolódó vagyontárgyakat, így például az iskolák, kórházak épületeit és berendezéseit is. Mások szerint ez jogilag aggályos.

A fenti intézmények fenntartását jelenleg nagyjából fele-fele arányban finanszírozza az állam és az önkormányzat. A helyhatóság főként az iparűzési adó bevételéből járul hozzá az intézmények fenntartásához. Ha ezek működtetésébe közvetlenül belép az állam, és kiszorul az önkormányzat, adódik a kérdés: ki finanszírozza az intézményeket? Talán válasz lehet a kérdésre, hogy az elképzelések szerint az új rendszerben az önkormányzat még a helyi adóbevételeivel sem gazdálkodhatna szabadon.”

Forrás:
Vinné az állam a színházat és a kórházat, Szabó C. Szilárd, Délmagyarország, 2011. szeptember 8.