Skip to main content
informatikajogmédia

Digitális menetrend: további intézkedések szükségesek a gyermekek védelméhez

Szerző: 2011. szeptember 14.No Comments

„Brüsszel, 2011. szeptember 13. – Az Európai Bizottság mai napon közzétett jelentése ismerteti, hogy a tagállamok miként hajtják végre az európai uniós ajánlásokat annak biztosítására, hogy a gyermekek magabiztosan és biztonságos körülmények között élvezhessék a digitális világ nyújtotta előnyöket. A tagállamok és a digitális iparág is fokozott erőfeszítéseket tesz az audiovizuális és online szolgáltatásokat igénybe vevő kiskorúak online védelméről szóló, 1998. és 2006. évi EU-ajánlás végrehajtására. Az eddig meghozott intézkedések azonban mindent összevetve nem bizonyultak elegendőnek.

A jelentés konkrétan rámutat, hogy az EU-országok a következő jelenségeket nem megfelelő módon kezelik, illetve különböző megközelítéseket alkalmaznak velük kapcsolatban: az illegális és káros tartalmak visszaszorítása és bejelentése, annak biztosítása, hogy a gyermekek életkoruknak megfelelő tartalmakhoz férjenek hozzá, a közösségi oldalak biztonságosabbá tétele a gyermekek számára, valamint a gyermekek káros videojátékoktól való védelme. Például nagy különbségek tapasztalhatók a tagállamok között a tekintetben, hogy a forróvonalak miként ellenőrzik a hozzájuk bejelentett tartalmak illegális jellegét vagy káros hatását, hogyan kutatják fel az ilyen tartalmak forrását és hogyan jelentik be őket az illetékes hatóságoknak. További probléma, hogy az uniós országok különféle korhatár-besorolási rendszereket használnak, illetve eltérő műszaki megoldásokat alkalmaznak annak érdekében, hogy a weboldalak és a játékok megfeleljenek a célközönség életkorának. A jelentés szerint e területeken még bőven lehet javítani a gyermekek védelmén. A Bizottság ezekkel a kérdésekkel még az idei év során foglalkozik egy átfogó kezdeményezés keretében, amely az új technológiákat használó gyermekek védelmét célozza, illetve azt, hogy tudatosabb felhasználókká váljanak.

Neelie Kroes, a Bizottság digitális menetrendért felelős alelnöke így nyilatkozott: „A gyermekek egyre többet és egyre fiatalabb kortól használják az internetet, hogy felfedezzék maguknak a digitális világban rejlő izgalmas lehetőségeket. Azonban sürgősen fokoznunk kell arra irányuló erőfeszítéseinket és együttműködésünket, hogy az állandóan változó digitális világban védjük gyermekeinket és tudatosabb felhasználókká tegyük őket. A szülőknek és a tanároknak önbizalmat kell adnunk ahhoz, hogy ebben szerepet vállaljanak. Az a stratégia, amelyet még az idei évben előterjesztek, közvetlenül foglalkozik ezekkel a kérdésekkel.”

A jelentés több intézkedést javasol:

Káros és illegális tartalmak: a forródrótok ismertebbé tétele és a támogató infrastruktúrák javítása azért, hogy az illegális tartalmak eltávolítása hatékonyabbá váljon.

Közösségi hálózatépítés és a magánélet: a kockázatok fokozottabb tudatosítása és enyhítése.

Korhatár-besorolási és osztályozási rendszerek: a korhatár-besorolási rendszerek (mint például a PEGI) szélesebb körű alkalmazása az online videojátékok területén; magatartási kódexek és más módszerek kifejlesztése azért, hogy a kiskereskedők tudatosabban kezeljék a korhatár-besorolásokat, és a játékokat ne lehessen túl fiatal gyermekeknek értékesíteni.”

Forrás:
Digitális menetrend: további intézkedések szükségesek a gyermekek védelméhez – áll a Bizottság jelentésében, Európai Bizottság, sajtójelentés, 2011. szeptember 13. (HTML), (pdf)
bizottsági jelentés: A BIZOTTSÁG JELENTÉSE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, A TANÁCSNAK, AZ EURÓPAI GAZDASÁGI ÉS SZOCIÁLIS BIZOTTSÁGNAK ÉS A RÉGIÓK BIZOTTSÁGÁNAK a kiskorúak és az emberi méltóság védelmére vonatkozó 1998. szeptember 24-i tanácsi ajánlás, valamint az európai audiovizuális és on-line információs szolgáltatási ipar versenyképességével összefüggésben a kiskorúak és az emberi méltóság védelméről és a válaszadás jogáról szóló, 2006. december 20-i európai parlamenti és tanácsi ajánlás alkalmazásáról – A GYERMEKEK VÉDELME A DIGITÁLIS VILÁGBAN – (pdf)