Skip to main content
közigazgatás: magyar

Tolna járásközpont lehet

Szerző: 2011. szeptember 15.szeptember 19th, 2011No Comments

„Tolna megye hatodik járásközpontjává válna Tolna városa, az erről szóló javaslatot határozatban erősítette meg a tolnai képviselő-testület, és továbbították a közigazgatási miniszternek.

A dokumentumban Sümegi Zoltán, a város fideszes polgármestere emlékeztet arra, hogy a kormány májusban közzétett közigazgatási koncepciója szerint várhatóan kétszáz járási jogú város lesz, ami több, mint a jelenlegi 169 kistérség, illetve 176 egyéni választókerület.

A tolnai önkormányzat a javaslatban amellett érvel, hogy bár elméletileg Tolna megyében Dunaföldvár és Bátaszék is alkalmas lehetne körzetközponti szerepre, fekvésük és az, hogy körülöttük kis lélekszámú települések vannak, ezt nem indokolja. A tolnai elképzelés szerint a 12 500 fős városhoz tíz település tartozna 30 ezres lélekszámmal.

Sümegi Zoltán az MTI-nek elmondta: Tóth Ferenc Tolna megyei kormánymegbízott szakmailag támogathatónak ítélte a koncepciót; a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium nem reagált a javaslatra.

Tolna megyében 1983-ig öt járás működött Bonyhád, Dombóvár, Paks, Szekszárd és Tamási központtal; jelenleg ugyanennyi egyéni választókörzet van a megyében. ”

Forrás:
Tolna járásközpont lehet, Magyar Nemzet/MTI, 2011. szeptember 14.