Skip to main content
távközlés

Az európaiak az internet+telefon+TV-csomagokat szeretik

Szerző: 2011. szeptember 15.No Comments

„Egy nemrég készült Eurobarometer felmérés szerint tíz európai háztartásból négy ugyanazon szolgáltatónál, csomag formájában fizeti elő az internet-, telefon- és TV-szolgáltatást.A felmérésből az is kiderül, hogy a mobiltelefonálók 65%-a a költségek miatt meggondolja, hogy mennyit telefonáljon, valamint hogy egyre népszerűbb az internetes telefonálás.2011. február 9. és március 8. között került sor az Európai Unió 27 000 háztartását tartalmazó reprezentatív minta alapján készült legutóbbi felmérésre a háztartásokban használt elektronikus hírközlési szolgáltatásokról (E-Communications Household Survey).

Minden negyedik válaszadó úgy ítélte meg, hogy internetkapcsolatának letöltési/feltöltési sebessége nem felel meg az aláírt szerződésben szereplő feltételeknek (ezt a problémát a Bizottság hálózatsemlegességről szóló közleménye is említi, lásd IP/11/486), és minden harmadik válaszadó jelezte, hogy tapasztalt már üzemzavart az internetes kapcsolatban.A 2011. május 25-től alkalmazandó új uniós szabályozás előírja, hogy a szolgáltatóknak előre – még a szerződés aláírását megelőzően – átfogó és pontos információkkal kell ellátniuk a fogyasztókat a szolgáltatások minimálisan elvárható minőségi szintjeit, így többek között az internet-hozzáférés tényleges sebességét és annak lehetséges korlátozásait illetően (lásd MEMO/11/319).A Bizottság jelenleg foglalkozik a széles sávú átviteli sebességgel, valamint az átláthatóság és a szolgáltatás minőségének egyéb kérdéseivel (lásd IP/11/486).

Neelie Kroes, az Európai Bizottság digitális menetrendért felelős alelnöke így nyilatkozott:„A fogyasztók határozottan és egyértelműen hangot adtak azzal kapcsolatos aggodalmuknak, hogy nem valósul meg a szolgáltató által ígért internet-hozzáférési sebesség és szolgáltatásminőség.A nemzeti hatóságoknak megfelelő intézkedésekkel gondoskodniuk kell arról, hogy a szolgáltatók betartsák azon új uniós szabályokat, amelyek az internetkapcsolat sebességére és a szolgáltatás minőségére vonatkozó átláthatóságot írnak elő a számukra.Amennyiben ez nem bizonyul elégségesnek, normatívabb útmutatás, szükség esetén pedig akár jogszabály formájában további lépéseket fogok tenni.”

A felmérésből az is kiderül, hogy az uniós polgárokat aggasztja az adatvédelem kérdése. A válaszadók 88 %-a szeretne értesülni arról, ha a távközlési szolgáltató által összegyűjtött személyes adatai elvesznek, azokat ellopják vagy valamilyen módon megváltoztatják. A 2011. május 25-től alkalmazandó új uniós szabályok értelmében (lásd MEMO/11/320) a távközlési és az internetes szolgáltatóknak szigorú biztonsági intézkedéseket kell hozniuk ügyfeleik adatainak – név, e-mail cím és bankszámla-információk – valamint az ügyfelek által lebonyolított minden egyes telefonhívásra és internetes hozzáférésre vonatkozó információknak a védelme érdekében. Az új szabályok azt is előírják, hogy a biztonság megsértése és/vagy a személyes adatok elveszítése, illetve ellopása esetén a szolgáltatóknak indokolatlan késedelem nélkül értesíteniük kell ügyfeleiket és az adatvédelmi hatóságokat.

  • A válaszadók 65%-a költségokokból kevesebbet telefonál mobilján (ez 4%-os emelkedés a 2009. november-decemberi legutóbbi felméréshez képest).
  • Az internetkapcsolattal rendelkező okostelefonok tulajdonosainak fele a magas díjak miatt korlátozott mértékben internetezik a telefonjával.
  • Növekedik a számítógéppel, illetve WiFi-összeköttetéssel rendelkező eszközzel lebonyolított – ingyenes vagy olcsóbb – internetes hívások népszerűsége: az internetkapcsolattal rendelkező háztartások 28%-a telefonál ilyen módon, ami 6%-kal több mint a legutóbbi felméréskor.

Csak mobil
A háztartások 27%-a csak mobiltelefonnal csatlakozik a nyilvános telefonhálózathoz: ez az arány a legutóbbi felmérés óta 17 tagállamban növekedett, öt országban (Cseh Köztársaság, Finnország, Lettország, Litvánia és Szlovákia) pedig már meghaladja az 50%-ot.

Mit tesz az ügyben a Bizottság?
A Bizottság felkérte az Európai Elektronikus Hírközlési Szabályozók Testületét (BEREC), hogy végezzen alapos tényfeltárást a szolgáltatóváltás akadályaival, az internetes forgalom blokkolásával és a sávszélesség szabályozásával (például az internetprotokollon keresztüli hangtovábbítás tekintetében), valamint az átláthatósággal és a szolgáltatás minőségével kapcsolatban.A Bizottság 2011 végéig közzéteszi a BEREC által végzett vizsgálatok megállapításait, beleértve az adatforgalom bizonyos típusainak blokkolására vagy sávszélesség-szabályozására vonatkozó eseteket.Amennyiben a BEREC megállapításai vagy más visszajelzések megoldatlanul maradt problémákra derítenek fényt, a Bizottság megvizsgálja, hogy szükség van-e szigorúbb intézkedésekre (IP/11/486).

A Bizottság továbbá összehasonlító tanulmány formájában vizsgálja az internet-hozzáférés reklámokban szereplő és tényleges sebességét. Az adatok 2011 végén lesznek elérhetőek”

Forrás:
Az európaiak az internet+telefon+TV-csomagokat szeretik, Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, 2011. szeptember 12.