közigazgatás: magyar

Növekszik a közigazgatás adóssága

Szerző: 2011. szeptember 29.No Comments

„Augusztusban tovább nőtt a költségvetési szervek lejárt tartozásállománya, a 41,3 milliárd forintos követelésállomány csak 300 millió forinttal marad el minden idők rekordjától. Mivel a kormány az elmúlt hónapokban több a költségvetési szervekre vonatkozó megszorító intézkedést fogadott el, borítékolható, hogy a tartozásállomány növekszik majd.

A központi költségvetési szervek lejárt adóssága tovább növekedett augusztusban, így az elérte a 41,3 milliárd forintot. Egyetlen hónap alatt 1,1 milliárd forinttal nőtt a tartozásállomány – derül ki a Magyar Államkincstár legfrissebb adataiból. A 41,3 milliárd forintból a költségvetési intézmények az államnak 1,9 milliárd forinttal tartoznak – vagyis ez a követelés „házon belül” marad. Ugyanakkor a külső szállítók felé a lejárt számlák 39,4 milliárd forintra rúgnak, ami 600 millió forinttal nőtt az utolsó nyári hónapban. A költségvetés szervek tartozása ennél egy nagyságrenddel magasabb – hisz a kincstár felé az intézményeknek csak lejárt tartozásaikat kell jelenteniük.

Augusztusban a tartozás 1,9 milliárd forinttal nőtt a 60 napon túli tartományban, jelenleg 14,4 milliárd forint. Nőtt a minősített adósság is 2,1 milliárddal, jelenleg 13,4 milliárd forint . A minősített adós intézetek száma is emelkedett, jelenleg 36-on áll. Az összes adósság 44 százaléka, a minősített tartozás 33 százaléka a Nemzeti Erőforrás Minisztérium fejezetnél, ezen belül nagyrészt az orvos-egészségügyi centrummal rendelkező egyetemeknél keletkezett. Ezen intézmények együttes adóssága 11,55 milliárd forint. Ebből a Pécsi Tudományegyetemen tartozása 6,9 , a Honvéd Kórháznak (Állami Egészségügyi Központ), 7 milliárd forintos adósságállománnyal küzd immár évek óta.

A rendőrök 6,3 milliárddal tartoznak
A tartozással küzdő intézmények jellege kis mértékben változik, de az említett kórházak mellett stabilan megtalálhatóak a rendőri szervek és a büntetés-végrehajtási intézetek. A rendőrségi szerveknél az elmúlt hónapokban eldurvult a helyzet, ugyanis csak a BRFK tartozásállománya közel megduplázódott néhány hónap alatt. A budapesti rendőrök tartozása augusztus végén mér megközelítette a 1,9 milliárd forintot, holott az év első hónapjaiban egy milliárd forint alá is sikerült szorítani a legnagyobb költségvetésű rendőrség adósságát. De megjelent a nemfizető rendőrök listáján a „magyar FBI”: A Nemzeti Nyomozó Iroda 141 millió forintos tartozás eltörpül a BRFK, de még az megyei rendőrkapitányságok 300-400 millió forintos adóssága mellett, de tény, hogy az NNI ott van a listán. A rendőrség összesen 6,34 milliárd forinttal tartozik a beszállítóinak: a BRFK után a legnagyobb kifizetetlen számlája a készenléti rendőröknek (586 millió forint), illetve a Pest megyei rendőrségnek volt 546 millió forinttal.

Romlik a helyzet a egyetemeknél, kulturális intézményeknél is. A Corvinus Egyetem néhány hónapja iratkozott fel a kincstár listájára, ám a helyzet nemhogy javulna romlik: a közgáz lejárt tartozásállománya immár 690 millió forint, ami nem túl jelentős az intézmény éves 17 milliárdos költségvetéséhez mérten, ám a beszállítóknál hiányzik a pénz. Az Operaház kifizetetlen számlaállománya 449 millió forint, ebből 60 napon túli tartozás 155 millió forintra rúg.

A kormányhivatalok sem fizetnek

A különböző kormányhivatalok összevonásától elvileg azok működésének hatékonysága volt várható, ennek ellenére három megyei kormányhivatal is komoly adósságokkal küzd. Az államkincstár adatai szerint a Hajdú-Bihar megyei 225 millió forinttal, a Szabolcs megyeik 195 millió forinttal tartozik, ám a Somogy Megyei Kormányhivatal már 324 millió forintos lejárt adósságról adott jelentést. Ugyanakkor 2,1 milliárd forintos lejárt adóssággal a költségvetési szervek központosított beszerzéseiért felelős Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala. A KEKKH tartósan a nem fizető költségvetési szervek között szerepel, a beszállítói általában nagy multinacionális cégek. Ez a hivatal intézi például a költségvetési intézmények autó- és szoftverbeszerzéseit.

A következő hónapokban várhatóan költségvetési intézmények tartozásállománya számottevően emelkedni fog, hisz a kormány, több az intézményeket érintő megszorításról döntött. Egyrészt teljes beszerezési stopot rendeltek el a költségvetési intézményeknél, ennek érdekében 37 milliárd forintot zárolt a kormány az idei kiadási előirányzatokból. Ugyanakkor a kormány ugyanekkor arról is döntött, hogy zárolják a költségvetési intézmények előző évi maradványait – így azokat sem tudják beszerzésekre fordítani. Egyetlen útként – a spórolás mellett – a nem fizetés marad.”

Forrás:
Elképesztő tartozást halmoztak fel a rendőrök – itt a nemfizető intézmények listája, Papp Zsolt, Napi Gazdaság, 2011. szeptember 28.