Skip to main content
közigazgatás: magyar

Egy hatóság Budapest szolgálatában

Szerző: 2011. október 2.No Comments

„ Hivatásos rendőrként kezdett dolgozni, mára pedig a Budapest Főváros Kormányhivatalának Hatósági Főosztályát irányítja Rostás Ilona: a Rádió Orient szakértője pályafutásáról, a főosztály napi tevékenységéről és új feladatairól mesélt az érdeklődőknek – válaszolva a hallgatóság kérdéseire is.

Munkaköréről szólva Rostás Ilona elmondta, olyan mindenkit érintő témákkal foglalkoznak, mint az anyakönyvi felügyelet, közlekedésigazgatás, állatvédelmi vagy településrendészeti ügyek. Ez az osztály fogadja a jegyzői határozatok miatti panaszokat, és a jogtalanságokról szóló bejelentéseket is – ha ilyen jelzés érkezik hozzájuk, annak gyorsan utána járnak, mesélte Rostás. A szakértő hozzátette, főként az okmányiroda kapcsán kapnak sérelmeket, de kifogás merül fel néha a hatósági ügyintézés során is. Az ilyen eseteket nehéz kezelni: az ügyfél ilyenkor eleve negatív tapasztalattal fordul a hatósághoz – ugyanakkor sikerélmény, ha a panaszost meg tudjuk békíteni, és ügyében valódi eredményt érhetünk el. A lakossági panaszok esetében a főosztály munkatársának egyszerre kell empatikusnak és távolságtartónak lennie, hogy az ügyfél és hatósági személy kapcsolata ne váljon bizalmassá, mert az a munka rovására mehet – mutatott rá a főosztályvezető.

Horváth Csaba László, a műsor vezetőjeként arról is kérdezte Rostás Ilonát, hogy mi változik 2013-tól hivatalának működésében: a főosztályvezető elmondta, hogy jegyzői hatáskörök ezután a járási hivatalokhoz kerülnek át.

Végül, Rostás Ilona a hatóság nemrég kibővített feladatköreire utalva megemlítette: ezek között sok minden akad, a fás szárú növények kivágásától egészen a hadigondozottak ügyéig. Bár a témák egy része a hivatal egyébként felkészült munkatársainak is újszerűen hat, de a főosztály egyelőre nem keres új alkalmazottakat, a jelenlegi állomány képes lesz megbirkózni ezekkel a témákkal is és az új feladatokkal szintén -tette hozzá a főosztályvezető.”

Forrás:
Egy hatóság Budapest szolgálatában: Rostás Ilona a fővárosi kormányhivatalról, OrientPress, 2011. szeptember 29.