Skip to main content
közigazgatás: magyar

Naponta tíz panasz érkezik – Népszámlálás 2011

Szerző: 2011. október 2.No Comments

„Naponta mintegy tíz panasz érkezik az idei népszámlálás kapcsán Jóri András, volt adatvédelmi biztoshoz. A legtöbben az anonimitás ügyét firtatják – mondta el a Megbeszéljükben a szakember. Jóri András elmondása szerint bár nincs név a kérdőíveken, sokan felvetik, hogy a lakással illetve a születési év, nap, hónappal bárki beazonosítható, vagy mondjuk egy település polgármestere is könnyen nem lesz anonim, hiszen abból csak egy van.

Az, hogy nem szerepel név a kérdőíveken, ez Európában egyébként ritkaság – mondta Jóri András. még abban a Németországban, ahol az adatvédelem igen erős, vagy Nagy-Britanniában és Franciaországban is szerepel a név a kérdőíveken sőt még alá is kell írni, hogy igazolják az adtok valódiságát.

A kérdőíveken szereplő adatok bekerülnek egy adatbázisba, a kérdőíveket ezután megsemmisítik, és még a lakcímeket is külön tárolják a statisztikai adatoktól. A kutatók csak olyan adatokat kaphatnak meg, amelyekből nem lehet egyedi személyekre visszakövetkeztetni, sőt, ha három személy jön ki egy lekérdezésre, már akkor sem adják ki az eredményt – mondta Jóri András.”

Forrás:
Naponta tíz panasz érkezik – Népszámlálás 2011, Klubrádió, 2011. szeptember 30.