gazdaságinformatika

Rosszul járhatnak a sikerszakma magyar képviselői – beütöttek a különadók

Szerző: 2011. október 10.No Comments

„Bár az IT-szektorban nem volt válság, a különadók Magyarországon mégis nagyon súlyosan csapódtak le a szektoron – mondta a Napi Gazdaság által szervezett HR-vezetők országos konferenciáján Csudutov Csudinka, a Mimox IT-toborzó ügyvezető igazgatója. A leginkább a telekomszektor szereplőit, a bankokat és a közműcégeket érintő negatív változások hatásainak továbbgyűrűzése a beszállítói köröket is elérte.

Lemaradunk az új fejlesztési hullámról?
Mindezek hatása pedig ott jelentkezik, hogy sem új start-up cégek sem új piacok, sem új szakmák nem jelennek meg és fennáll a veszélye, hogy a technológiai fejlesztések mostani hullámát sem tudja Magyarország meglovagolni, úgy, hogy közben nagy vállalatoknak vannak itt fejlesztőközpontjai és a megfelelő szakembergárda is meglenne.

A szakember szerint ugyanakkor az IT-munkaerő iránt továbbra is nagy a kereslet, de kezd átrendeződni a piac, ami egyrészt úgy nyilvánul meg, hogy a nem IT-cégeknek egyre kevésbé van szükségük saját informatikusra, az IT-vállalkozások viszont versengenek értük. A jó szakemberekért azonban nemcsak a magyar piacon folyik harc. Példaként Csudutov Nagy-Britanniát említette, ahol szintén népszerűek a magyar szakemberek az ágazati munkaközvetítőknél.

Vannak, akik jönnek, és vannak, akik mennek
A távozókat Csudutov két csoportra osztotta: egy részük anyagi okokból hagyja el Magyarországot, más részük viszont azért, mert „elege van ebből a közegből” (bizonytalanság, politikai csatározások, rossz közérzet stb) – mondta. A jó hír viszont az, hogy a régebben elment szakemberek jönnek haza – náluk a legnyomósabb ok az, hogy a gyermekeiket itt szeretnék iskolába járatni.

A Csudutov ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy míg mindig igaz az, hogy munkaerőhiánnyal küzd az ágazat, az is elmondható, hogy a felsőoktatás nem tud lépést tartani a munkaerő-piaci követelményekkel. Az IT-szakemberek között a többség nem beszél például megfelelő szinten angolul – ez azonban talán a szerencsénk is – jegyezte meg a szakember -, így ugyanis itthon marad a munkaerő.”

Forrás:
Rosszul járhatnak a sikerszakma magyar képviselői – beütöttek a különadók, Szabó Zsuzsanna, Napi Gazdaság, 2011. október 9.