Skip to main content
gazdaságinformatika

Steve Jobs hat iparágat is forradalmasított

Szerző: 2011. október 10.No Comments

„…Egyes vezetők innovatívak, mert jó érzékkel látják a nagy képet, mások mesteriek a részletek kidolgozásában. Jobs mindkettőben zseniális volt – és könyörtelen.

Ennek eredményeképpen hat iparágat forradalmasított: a személyi számítógépek, az animációs filmek, a zene, a telefon, a táblagépek és a digitális kiadás területét. Lehet, hogy még hozzá lehetne venni a kiskereskedelmi üzletlánc rendszert is, bár ezt nem igazán forradalmasította, de újragondolta.

Képessége, hogy egyetlen egységes rendszerbe integrálja a hardvert, a szoftvert és tartalmat, lehetővé tette, hogy a végletekig leegyszerűsítse a rendszert. A csillagász Johannes Kepler mondta, hogy a természet kedveli az egyszerűséget és az egységességet. Így volt ezzel Steve Jobs is.

Ez vezetett ahhoz, hogy Jobs elrendelte: a Macintosh operációs rendszer nem áll semmilyen más cég hardverének rendelkezésre.

Jobs integrált megközelítésének is van igazságmagja. „Mi ezt nem azért csináljuk, mert kontrollmániások vagyunk” – magyarázta. „Hanem azért, mert azt szeretnénk, hogy nagyszerűek legyenek a termékek, mert érdekel minket a felhasználó, és mert szeretjük vállalni a felelősséget az egész élményért. Inkább, mint hogy szemetet gyártsunk, mint mások.” Úgy érezte, szolgáltatást nyújt az embereknek. „Elfoglaltak, csinálják, amihez a legjobban értenek, és azt akarják, hogy mi is azt csináljuk, amihez a legjobban értünk. Egy rohanás az életük, van más dolguk, mint azon gondolkodni, hogyan lehet integrálni a számítógépet és az eszközöket. ”

Egy olyan világban, amely tele van fertőzött eszközöket, összetákolt szoftverekkel, érthetetlen hibaüzenetekkel és bosszantó felhasználói felületekkel, Jobs ragaszkodása az integrált megközelítéshez elképesztő termékhez és egyedülálló felhasználói élményhez vezetett.

Az Apple-termékek használata hasonló lehet ahhoz, mint amikor az ember a kiotói zen-kertek egyikében sétál, amit Steve Jobs annyira szeretett. Egyetlen élményt sem áldoztak fel a nyitottság oltárán, nem hagyták, hogy ezer virág virágozzon egyszerre. Néha jó egy kontrollmániákusra bízni magunkat.

Néhány héttel ezelőtt, utoljára meglátogattam Jobst a Palo Alto-i házában. Az egyik földszinti hálószobába költözött át, mert túl gyenge volt ahhoz, hogy fel-le lépcsőzzön. Fájdalmai voltak, de az elméje még mindig éles, és a humora élénk. Beszéltünk a gyerekkoráról, adott nekem néhány képet az apjáról és a családjáról, hogy használjam az életrajzi könyvben. Író létemre tárgyilagos vagyok, mégis hullámokban öntött el a szomorúság, amikor megpróbáltam elbúcsúzni.

Hogy elkendőzzem az érzelmeimet, megkérdeztem valamit, ami addig rejtély volt számomra. Általában olyan visszafogott volt, miért lett egyszerre lelkes a közel ötven interjú és beszélgetés során a két év alatt, miért nyílt meg a könyv számára? „Szerettem volna, ha a gyerekeim tudják, ki vagyok” – mondta. „Nem voltam mindig ott nekik, és azt akartam, hogy tudják, mit és miért csináltam.”

Isaacson könyve bestseller lett az Amazonon nem sokkal az után, hogy elő lehetett rendelni. Walter Isaacson az elhunyt Apple-vezérrel közösen írta meg Steve Jobs önéletrajzát. A Steve Jobs című könyv november 21-én jelenik meg Magyarországon a HVG Könyvek gondozásában.”

Forrás:
Steve Jobs hat iparágat is forradalmasított, HVG.hu, 2011. október 09.