Skip to main content
közigazgatás: magyar

Képzést indítanak a kormányablakokban ülőknek

Szerző: 2011. október 27.No Comments

„A területi közigazgatásért és választásokért felelős államtitkár szerint 2013-ra az egész országban kiépítik azt a rendszert, amellyel minden, az állammal kapcsolatos hatósági ügyet a kormányablakoknál lehet intézni. Szabó Erika csütörtökön azt követően tartott sajtótájékoztatót Pécsen, hogy látogatást tett a Baranya Megyei Kormányhivatalban. Speciális képzés indul a kormányablakokban dolgozóknak, ezen hatezer diplomás vehet majd részt.

Az államtitkár szerint a járások felállása után országos szinten körülbelül háromszáz kormányablakot működtetnek majd 2013 végétől. Minden járási székhelyen lesznek ilyen ügyfélszolgálatok, s olyan településeken is, ahol most okmányirodák működnek. Ez utóbbiak majd kormányablakká alakulnak át – tette hozzá.

Az államtitkár szerint a járások kialakításánál fontos cél, hogy, ahol állami szolgáltatás van, ott maradjon is. Szabó Erika szerint sokrétű, összehangolt munkára van szükség, hogy az összetett rendszereket integrálják. „Összesen több száz jogszabályt kell még módosítanunk a következő időszakban, az infrastruktúrát, az informatikai rendszert kell biztosítanunk, s munkatársakat kell képeznünk” – mondta.

A kormányablakokba is olyan kollégák kellenek az államtitkár szerint, akik az összes ügykör kapcsán, azaz minden tekintetben felkészültek. Jövő ősszel egyéves képzést szerveznek azok számára, akik a majdani mintegy 300 kormányablak ügyfélszolgálati pultjaiban segítik az állampolgárokat. Összesen így mintegy hatezer, diplomával már rendelkező hallgató vehet részt a speciális képzésben – tette hozzá.

Az államtitkár a kormányablakok működésével kapcsolatban elmondta: országos szinten eddig 200 ezer ügy kapcsán indult intézkedés az ügyfélszolgálatokon, és 180 ezer ügyfelet fogadtak. Heti rendszerességgel 5500 ügy kerül a munkatársak elé, s ez az ügyszám folyamatosan bővül. Hargitai János kormánymegbízott a baranyai tapasztalatokról elmondta: a kormányablak megnyílása óta Baranyában 11 ezer 800 ügyfelet szolgáltak ki.”

Forrás:
Képzést indítanak a kormányablakokban ülőknek, HVG.hu/MTI, 2011. október 27.